Entitats, grups parlamentaris i centenars de persones s'han concentrat aquest dimecres a plaça Catalunya amb motiu del final del judici al procés. L'acte, que ha comptat amb la lectura d'un manifest per part de les diferents entitats organitzadores, també ha rebut a Tamara Carrasco, confinada a Viladecans durant tots aquests mesos amb crits de "no estàs sola". 

Manifestacio final Judici Proces absolució - Sergi Alcàzar

Durant la lectura del manifest han recordat que fa 4 mesos es va veure com Carme Forcadell, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Oriol Junqueras i Raül Romeva eren traslladats de Catalunya a Madrid per afrontar un judici que "ja hem denunciat des del primer dia que no tindria garanties; un judici que no hauria ni d’haver començat perquè suposa una vulneració flagrant dels drets fonamentals. La instrucció està plena d’irregularitats i això ha situat des del primer dia els encausats i les encausades en una situació total d’indefensió".

"Avui, que el judici a l’1-O, un autèntic judici a la democràcia, ha quedat vist per a sentència, constatem que, efectivament, ha estat un escarni, un atemptat a la democràcia i als drets civils i polítics i, en especial, al dret a l’autodeterminació", han llegit. "L’1 d’octubre del 2017 va ser l’exercici de desobediència civil més important de l’Europa moderna. La desobediència sempre pacífica és un deure davant l’autoritarisme d’un estat anèmic de democràcia. Ha estat i serà un instrument imprescindible en la conquesta i consolidació dels drets i llibertats al llarg de la història i per a transformar la societat", i han ressaltat que "no ho oblidem mai: una llei, pel fet de ser llei, no vol dir que sigui justa i tenim el dret a oposar-nos a aquelles lleis que considerem injustes. No ens penedim de res del que vam fer i ho tornarem a fer tants cops com calgui".

"Es van inventar un relat"

A través de l'escrit, s'ha dit, una vegada més que "mai hi ha hagut violència a Catalunya". A més a més, han insistit, entre crits de "vergonya" per part dels assistents que "en 4 mesos de judici les acusacions no s'han mogut ni un mil·límetre". "Es van inventar un relat i l'han mantingut fins al final", i s'ha subratllat que no hi ha hagut "ni matisos ni fissures". D'aquesta manera, s'ha reiterat que en 52 jornades de judici "no han estat capaços de posar sobre la taula ni una sola prova de la suposada violència".

Manifestacio final Judici Proces absolució llaç - Sergi Alcàzar

Entre crits de "no tenim por", s'ha posat èmfasi en el fet que "les 12 persones jutjades no han comès cap delicte. Votar no és delicte i organitzar un referèndum no és delicte". "Aquest Estat vol ciutadans submisos però avui tornem a demostrar que som ciutadans crítics i que davant la repressió la resposta és fermesa".

"No els pugen les colors quan l’ONU titlla el tribunal de parcial, ni quan afirma que el motiu pel qual s’ha detingut els encausats del Suprem és per haver exercit drets com les llibertats d’opinió, expressió, associació, reunió i participació! Què farà ara l’Estat espanyol? Desobeirà l’ONU? S’alinearà amb els Estats repressors i les democràcies low cost? No oblidem a ningú, estem tots en la mateixa lluita", han exposat.

"Necessitem una estratègia unitària"

Amb crits d'"unitat", s'ha demanat si l'Estat espanyol està preparat perquè se'l qüestioni. "I ha quedat demostrat sobradament que no ho està", han clamat. "Davant d’aquest fet no podem sinó demanar l’anul·lació del judici". El clam d'"unitat" ha ressonat, novament, a plaça Catalunya. "Tenim centenars de causes obertes arreu del país; tenim presos i exiliats polítics que no sabem quan podran tornar a casa seva; tenim una persona que ha estat un any confinada al seu municipi sense poder-ne sortir; tenim 17 encausats al jutjat 13 de Barcelona, amb bens embargats per haver-se deixat la pell per fer possible l’1-O. I la llista segueix", han recordat. 

Manifestacio final Judici Proces unitat - Sergi Alcàzar

Però aquesta repressió no té noms ni cognoms: "Ens afecta a totes i tots", han remarcat. "No podem esperar més: necessitem una estratègia unitària. Davant la repressió, tots els demòcrates junts. Només així aturarem la repressió i farem respectar el dret a l’autodeterminació".

"Aquest judici ha assegut 12 demòcrates al banc dels acusats", i han remarcat que encara hi ha "esperança". "Com ha passat amb el dictamen de Nacions Unides, els tribunals internacionals acabaran condemnant l’Estat espanyol. I fent-ho, reforçaran la causa de la nostra llibertat".

L'acte ha comptat amb la presència amb David Fernàndez, Estel Solé, Martí Anglàda i Anna Sallés, que han presentat l'acte. Però també hi han participat Montse Puigdemont i Pol Leiva d'ACDC, Luca Gervasoni de Lafede, Joan Caball d'Unió Pagesos, Àngels Massip de l'Intersindical, Assumpta Barbens de l'IAC, Àngel Massagué de Focir, Eva Labarta d'Irídia, Elisenda Paluzie, presidenta ANC, Clàudia Pujol, vicepresidneta Òmnium i Tamara Carrasco.

"Ens seguirem trobant als carrers", han exposat al cloure l'acte. La concentració s'ha acabat demanant la llibertat per cada un dels presos i preses i el retorn dels exiliats i les exiliades.

Manifestacio final Judici Proces absolució - Sergi Alcàzar

Concentracions a Tarragona, Lleida i Girona

Les concentracions s'han reproduït arreu del país. A Tarragona centenars de persones han sortit a la plaça de la Font per cridar que "l'autodeterminació no és delicte". 

A Lleida s'han concentrat a la plaça Ricard Vinyes amb crits de "llibertat". I, a Girona, a la plaça de la Independència.