"En el judici hi ha una manca de garanties evidents", aquesta ha estat la valoració general que ha fet el president del PDeCAT, David Bonvehí aquest dissabte al Congrés Nacional del partit, celebrat a l'Hospitalet de Llobregat. Bonvehí ha anunciat que "com a partit serem presents en el judici", ja que "tenim el deure d'explicar la veritat i fer pedagogia sobre aquest procés". Sobre la presó preventiva de més d'un any dels presos polítics ha assegurat que aquesta "ha estat inhumana i injusta i no té fonaments jurídics", un dia després que els presos fossin traslladats a Madrid pel judici que començarà el 12 de febrer.

El president del PDeCAT també ha parlat sobre l'unitat de les formacions independentistes. El primer que ha volgut deixat clar ha estat que "el PDeCAT mai ha estat el problema per l'unitat". Sense mencionar en cap moment a ERC, Bonvehí ha tornat a insistir en què el primer pla de la formació és presentar-se a les pròximes eleccions, que seran municipals i europees al mes de maig, amb "les altres formacions independentistes". No obstant això, ha avisat que "estem treballant també en altres opcions si no és possible la llista unitària". 

pdecat bonvehi @Pdemocratacat

Pel que fa a l'actualitat parlamentària, Bonvehí ha recordat la fallida investidura del president a l'exili, Carles Puigdemont: "Fa un any que s'hauria d'haver investit el president Puigdemont". "Des del partit volem deixar clara la la necessitat d'investir-lo", ha afegit.

Pel que fa als pressupostos de l'Estat, Bonvehí ha ratificat la posició del PDeCAT: "Vam decidir no donar suport als pressupostos. Aquesta decisió no ha estat modificada". Els motius que ha donat han estat que "la nostra oferta és clara: una taula de negociació bilateral per donar una solució política al conflicte". "Si els pressupostos no s'aproven és perquè Pedro Sánchez no vol", ha sentenciat sobre el tema.

Finalment, Bonvehí ha volgut agrair la feina dels diputats, eurodiputats i senadors i fer balanç sobre la tasca parlamentària del partit al llarg de les diferents legislatures polítiques en les quals participa.