Els presos polítics han arribat a la presó de Soto del Real a Madrid la tarda d'aquest divendres després que hagin estat traslladats des de Brians 2 al llarg del dia d'avui. La primera presó que ha visitat l'autocar de la Guàrdia Civil que ha transportat els presos ha estat Alcalá Meco, on ha deixat l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i la consellera Dolors BassaEl vehicle de la Guàrdia Civil ha arribat a Soto del Real vuit hores després de sortir de Brians 2.

Després, s'ha dirigit fins a Soto del Real, on ha deixat els set presos polítics homes: Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Tots passaran pels respectius mòduls d’ingressos de les presons, on seran identificats, els prendran les empremtes digitals i els registraran els béns personals. Després compartiran estances per facilitar l’operatiu durant els dies del judici, segons fonts d’Institucions Penitenciàries.

El trasllat és previ a l’inici del judici oral contra tots ells per l’organització de referèndum de l’1-O, que segons ha donat a conèixer aquest mateix divendres el Tribunal Suprem obrirà les seves sessions el pròxim dimarts 12 de febrer. 

El dispositiu del trasllat dels presos, iniciat a primera hora d'aquest matí, ha provocat el desplegament d'un ampli dispositiu policial realitzat pels Mossos d'Esquadra a causa de les mobilitzacions que s'han produït al llarg de tot el recorregut des de la presó de Lledoners fins a la de Brians 2.

El viatge ha començat a dos quarts de deu del matí escortat per una vintena de vehicles, per agents dels Mossos d’Esquadra i una ambulància. 

Prèviament, els presos havien mantingut una trobada a Brians 2 amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i bona part del seu govern. A les portes de Brians 2 també s’ha fet una concentració de suport amb membres del Parlament. 

També hi ha hagut una manifestació de suport als presos a l’exterior del centre penitenciari de Mas d'Enric, on s’han produït moments de tensió amb els Mossos durant el trasllat de Carme Forcadell. L’episodi ha produït un ferit.