L’inici del judici contra la cúpula independentista ha servit a la BBC per recordar que qui es posa a prova és la justícia espanyola, que haurà de demostrar que és capaç de garantir un judici just “sota la mirada de la resta del món”.

En un article titulat "El judici de la 'rebel·lió' catalana posa a prova els tribunals d'Espanya", la radiotelevisió pública del Regne Unit assenyala que part dels acusats s’han d’enfrontar a un delicte per aixecament violent, cosa que tots ells neguen que s’hagués produït.

L’article recull el testimoni d’Oriol Junqueras, que assegura que "el judici és una acció contra una ideologia i contra la dissidència política" perquè de fet és "un judici sobre la democràcia" que, alerta Junqueras, "crea un precedent perillós per a tot Europa".

La BBC també dona veu a Jordi Sànchez, que considera que el judici és “una farsa total”, perquè "els jutges han estat triats pels partits polítics per controlar-lo i imposar un resultat predeterminat". “Serà un judici amb objectius polítics”, afegeix Sànchez.