“En una democràcia plena, aquest judici no hauria d’haver començat mai”. En aquests termes s’ha expressat el vicepresident Pere Aragonès des de Madrid, després d’assistir aquest dijous a la declaració d’Oriol Junqueras al Tribunal Suprem. Enfront d’aquest “judici polític”, ha defensat que no hi ha alternativa al diàleg. Ha lamentat que “el Govern està assegut” però que “la cadira de davant està buida”.

“El nostre pla és no moure'ns de la taula de negociació i poder parlar de tot”, ha defensat Pere Aragonès, que ha assenyalat que continuen estant a disposició per dialogar amb el govern espanyol. “Els hi hem dit en públic i els hi hem fet arribar en privat també després de divendres”, ha assenyalat.

El dirigent republicà ha criticat que, un dia abans d’aixecar-se de la taula de diàleg, “ja tenien presa aquesta decisió”. I ha enviat un advertiment a Pedro Sánchez: “S’equivoca qui es pensi que els costos a curt termini són més grans que els costos en termes històrics de no enfrontar-ho en termes polítics”.

Sobre la declaració de Junqueras, el vicepresident ha sostingut que s’equivocaven els qui creien que “l’any i quatre mesos de presó farien que Junqueras estigués afeblit, penedit o espantat”. Al contrari, l’ha vist “més fort, més ferm i més clarivident”, i que com ERC “sempre defensarà” l’autodeterminació i el diàleg.

Pel que fa a la declaració de Joaquim Forn, Aragonès ha valorat que l’exconseller d’Interior hagi defensat la “professionalitat” dels Mossos d’Esquadra i les seves actuacions, que “es van dur a terme d’acord amb la llei, malgrat la voluntat de la Fiscalia de persistir en el seu relat”.

“Aquest judici és polític, i cada dia que passi ho ratificarem”, ha defensat Pere Aragonès, que ha insistit: “Reafirmem el nostre compromís que només dialogant, negociant i posant les decisions en mans de la ciutadania es resolen els problemes”.