El Consell Polític d'UPN, que s'ha reunit aquest dissabte en sessió extraordinària, ha acordat amb el 80,62% dels vots favorables (15% en contra; 3,75% en blanc; i 0,62% vot nul) ratificar l'acord adoptat en la tarda d'ahir pel Comitè Executiu pel qual demanava a Sergio Sayas i Carlos García Adanero el lliurament de les seves actes de diputats en el Congrés o, en cas contrari, iniciar el procediment per a la seva expulsió del partit. Aquesta resolució es va adoptar aquest divendres després que Sayas i Adanero votessin 'no' a la convalidació de la reforma laboral, contravenint les directrius de la direcció del partit. Finalment, UPN ha ratificat el procés d'expulsió dels dos diputats que dijous es van saltar la disciplina de vot i van votar al Congrés en contra de la reforma laboral, malgrat el pacte amb el PSOE. 

Sessió extraordinària 

Els 232 representants del Consell Polític, l'òrgan en el qual participen els representants d'UPN en les diferents institucions públiques, així com integrants de les 59 assemblees locals, s'han reunit d'urgència aquest dissabte una vegada que el Comitè Executiu decidís demanar-los l'acta a causa de la seva deslleialtat i al seu engany, "com demostra que han manifestat prèviament de manera pública que anaven a acceptar la disciplina de vot per a després no fer-ho", segons van assenyalar aquest divendres des de la direcció regionalista. L'acord de l'Executiva retreia que "la gravetat de l'actitud dels dos diputats d'UPN en el Congrés dels Diputats, no només per la seva falta de disciplina, sinó també per l'ocultació del seu vot final a votants, afiliats, càrrecs, executiva i direcció del partit, tot això, a més, amb premeditació, ha causat un mal d'incalculables conseqüències i repercussió, tant en el mateix partit com en els seus dirigents, alguna cosa que ha posat en escac la nostra credibilitat i fiabilitat". 

Des de la formació manifesten que "el valor de la paraula donada sempre ha acompanyat a UPN des del seu naixement i és el nostre senyal d'identitat". En la resolució presentada aquest divendres el partit s'assenyalava que "tot això ens obliga a ser contundents en defensa de l'interès i el respecte del nostre partit i els nostres votants". "La greu indisciplina i el greu perjudici per a la imatge i respectabilitat d'UPN ens obliga a demanar-los que lliurin les seves actes de diputats i, de no ser així, iniciar els procediments necessaris per a la seva expulsió", així ho avançava aquest matí el president del partit, Javier Esparza.

"Han afeblit a UPN"

En declaracions fetes després d'aquest Consell Polític, el president d'UPN, Javier Esparza, ha considerat que Sergio Sayas i Carlos García Adanero "han afeblit a UPN" després de votar 'no' a la convalidació de la reforma laboral, contravenint les directrius de la direcció, i ha opinat que "no poden seguir" en el partit si no lliuren les seves actes de diputats. Esparza ha afirmat que la reunió s'ha desenvolupat "amb normalitat, amb un debat profund" i ha agraït "el suport del Consell Polític que ha ratificat la posició de la direcció". I ha traslladat un missatge a la ciutadania navarresa que "continuarem treballant per aquesta comunitat, que posarem el millor de nosaltres mateixos i que, sens dubte, UPN continuarà sent la primera força a Navarra". 

Adanero i Sayas per la seva banda defensen que no van dir que votarien a favor de la reforma laboral. El president d'UPN ha afirmat que "hi ha declaracions publicades d'aquests dies" en les quals tots dos diputats mostraven la seva disconformitat, però asseguraven que anaven a "acatar la disciplina de vot". "Que és just el que no fan a dos quarts de set de la tarda enganyant-nos a tots", ha retret. "Evidentment, tant en públic com en privat, se'ns va dir que s'anava a respectar la disciplina de vot i finalment no es va fer", ha remarcat Esparza. La polèmica sobre aquesta votació sembla que no s'atura, per la seva banda, el PP reitera que la reforma laboral ha tirat endavant "amb trampes", després que la norma es convalidés gràcies a un vot erroni del popular Alberto Casero. El secretari general del partit, Teodoro García Egea, ha assegurat que la votació va ser "dubtosa" i va "comptar amb més vots reals en contra que a favor", en declaracions als mitjans abans d'intervenir en un acte a València.