L’exvicepresident del govern espanyol Alfonso Guerra ha disparat aquest dijous durament contra Pedro Sánchez i s’ha alineat d’aquesta manera amb l’expresident espanyol Felipe González en l’opinió sobre una amnistia. Segons el socialista, aquesta llei no només seria inconstitucional, sinó que també seria "impura". Considera que aprovar una exculpació pels fets del Procés implica equiparar Espanya a una dictadura i no a una democràcia. “És una forma de dir que la democràcia és repressora i que els colpistes són els demòcrates”, ha dit en referència a Carles Puigdemont. "No van ser persones legals, van ser uns colpistes", ha reiterat l'exvicepresident del govern espanyol. 

Alfonso Guerra també ha titllat “d'infàmia contra la democràcia” la reunió a Brussel·les de l’actual vicepresidenta Yolanda Díaz amb el president de la Generalitat a l’exili. En una entrevista a la COPE, ha insistit que les amnisties s'han de fer per perdonar els presumptes delictes comesos durant una dictadura, sobretot si aquests han estat comesos per combatre el règim autoritari. Segons qui fou la mà dreta de Felipe González, una actual llei d'amnistia seria una ofensa per als socialistes que van combatre el franquisme. "Com a ciutadà demòcrata, demano que no facin l'amnistia", ha volgut deixar clar Guerra.

Paral·lelament, l'exvicepresident espanyol ha considerat que els indults i la reforma del Codi Penal van ser els primers passos de Pedro Sánchez per acabar pactant un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Ha opinat que acceptar ara una amnistia també és una manera d'encaminar aquesta consulta als catalans sobre el seu futur polític. Així, Guerra també ha enviat un avís a l'actual cap de l'executiu espanyol. Ha explicat que en el 29è congrés que va celebrar el PSOE, el partit ja va tractar la qüestió de l'autodeterminació, amb el partit posicionant-s'hi en contra. "Si aquest posicionament es vol canviar, ara s'hauria de celebrar un altre congrés" per abordar aquesta qüestió.

Felipe González, també contra l'amnistia

Les paraules d'Alfonso Guerra han arribat dos dies després que Felipe González també disparés tota la seva artilleria contra Pedro Sánchez i la possibilitat d'aprovar una llei d'amnistia. L'expresident espanyol va assegurar que va votar el PSOE a les passades eleccions generals del 23-J, tot i que amb poc convenciment; i va lamentar que un possible nou govern de coalició estigui en mans de Carles Puigdemont. Així, va mostrar la seva negativa a una llei d'amnistia: "La Constitució no és un xiclet que s'adapta al desig particular de cadascú".

González va criticar durament la possibilitat d'amnistiar els represaliats del Procés, assegurant que suposaria donar-los la raó. "Jo no vaig cometre cap delicte ni cap falta, jo vaig fer el correcte i em reconeixen que el sistema repressor és el que em va culpabilitzar injustament d'haver fet la desconnexió el sis i set de setembre. Soc jo la víctima de la repressió, jo vaig fer el correcte i ho puc tornar a fer", va reflexionar González, posant-se en la pell d'un independentista condemnat.

La reunió entre Yolanda Díaz i Carles Puigdemont també va ser criticada per Felipe González. Va criticar, doncs, que no se sap amb quina condició anava la gallega a aquesta trobada: "Té algun encàrrec? No se sap. Amb quina condició el va veure? Com a representant de Sumar, sense consultar-los? No va com a vicepresidenta? Ah, llavors que ho deixi de ser durant una estona", va etzibar.