El rei Joan Carles I ja és objecte d'una investigació per part de l'Agència Tributària. De fet, ja se li ha notificat a l'emèrit l'inici d'actuacions d'inspecció sobre la seva persona per verificar el compliment de les seves obligacions fiscals. Aquesta investigació se suma a les tres que en aquests moments està portant a terme la fiscalia.

Així ho avança aquest dimecres El Español, que assegura que aquest pas és un avanç significatiu respecte a les comprovacions que fins ara venia realitzant Hisenda, limitades a les regularitzacions fiscals que l'anterior cap de l'Estat va presentar voluntàriament fa uns mesos.

Aquesta obertura d'investigació dissipa en certa manera les sospites que l'Agència Tributària mantenia un tracte de favor respecte a Joan Carles, principalment per la tardança a posar-se a revisar el cas, tal com ja va denunciar a començaments de març el Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha), que va considerar plausible que directius de l'AEAT assessoressin en secret Joan Carles I amb la intenció d'articular un pla per facilitar un possible retorn a Espanya a partir de la regularització de la situació fiscal amb declaracions complementàries per evitar ser objecte d'inspeccions.

Passats els mesos, l'Agència Tributària ha decidit posar-se a investigar la regularització per la qual Joan Carles I va satisfer un deute tributari amb l'Estat de 4,4 milions d'euros per les rendes derivades del pagament per la Fundació Zagatka de determinades despeses realitzades entre juny de 2014 -quan Joan Carles I va abdicar en Felip VI- i 2018.

Segons el mitjà citat, encara no s'ha donat el vistiplau a la regularització d'aquestes rendes, realitzada per la via d'autoliquidacions complementàries de l'IRPF. L'AEAT va reclamar el febrer al rei emèrit documents acreditatius dels pagaments de Zagatka, que van haver de ser sol·licitats a la mateixa fundació i que es troben des de fa setmanes en poder d'Hisenda. Es tracta de les factures de tots els viatges abonats i dels seients bancaris del compte de Zagatka a què es van carregar.

L'emèrit, obligat a respondre

Ara, l'AEAT ha decidit iniciar un procediment d'inspecció en el qual s'ha sol·licitat més informació sobre els pagaments assumits per la fundació d'Álvaro de Orleans-Borbón, a més de dades com comptes de l'emèrit i targetes que ha utilitzat, per indagar sobre fets amb rellevància tributària eventualment no declarats o declarats incorrectament.

A més, Joan Carles, pròxim ja a complir un any en l'exili a Abu Dahbi, té l'obligació de respondre al requeriment d'informació amb què comença aquesta inspecció.

 

Imatge principal: Bust de Joan Carles I amb uniforme militar / Biblioteca Virtual del Ministeri de Defensa