Les dues regularitzacions fiscals presentades per Joan Carles I, aparentment de forma voluntària i gràcies a les quals l'emèrit es podria estalviar ulteriors investigacions, ha disparat les sospites que l'anterior Cap de l'Estat s'hagi beneficiat d'un tracte de favor per part d'alts càrrecs de l'Agència Tributària (AEAT), els quals li haurien filtrat informació confidencial sobre la seva situació fiscal prevenint-lo de la possibilitat que se li obrís una investigació per l'origen tèrbol de la seva fortuna.

Ara, qui dona suport aquestes sospites és el Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha), que creu plausible que directius de l'AEAT assessoressin en secret a Joan Carles I, a qui van recomanar regularitzar la seva situació fiscal amb declaracions complementàries per evitar ser objecte d'inspeccions i, alhora, aplanar el camí per al seu possible retorn a Espanya.

Segons avança 'Voz Populi', fonts del sindicat han demanat "transparència a la direcció de l'AEAT i expliqui si algun dels seus directius ha facilitat algun tipus d'assessorament o de visionament de les bases de dades als assessors de Joan Carles que els hagi servit per confeccionar les declaracions complementàries".

Gestha -el sindicat més representatiu al Ministeri d'Hisenda i l'Agència Tributària- qüestiona que fins al moment l'AEAT no hagi iniciat una investigació tributària a l'emèrit i sospita que, en canvi, hi hagi hagut suports encoberts a Joan Carles I perquè aquest s'avancés amb les seves regularitzacions, evitant precisament l'inici d'una investigació. El mateix sindicat considera que l'AEAT tenia l'obligació d'obrir una investigació tributària a Joan Carles I.

Era "inexcusable" investigar Juan Carlos

En declaracions al mitjà citat, el secretari general de Geshta, José María Mollinedo, afirma que "l'Agència Tributària tenia el deure inexcusable d'obrir una investigació tributària a Joan Carles I des de fa anys, com l'hauria obert a qualsevol altre contribuent amb menors imports i indicis", la qual cosa comportaria, al no fer-ho, un possible tracte de favor cap al pare de Felip VI.

A més, des del sindicat destaquen que el fet que l'AEAT no hagi iniciat una inspecció tributària a Joan Carles I malgrat els indicis coneguts ha permès que l'emèrit eviti responsabilitats penals o tributàries presentant, aparentment de forma voluntària i sense requeriment previ, dues regularitzacions fiscals sobre diners d'origen tèrbol.

Per tot això, el sindicat demanda una investigació a la cúpula de l'AEAT per discernir "la comissió o encobriment d'aquests fets", a més de la necessitat de depurar responsabilitats en cas de confirmar-se que no es van denunciar els tractes de favor malgrat haver estat al corrent de les suposades operacions financeres opaques del rei emèrit.