La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, i el fiscal en cap d'Anticorrupció, Alejandro Luzón, han revelat aquest divendres l'existència d'una tercera investigació al rei emèrit, Joan Carles I, que es troba en estat "embrionari" i de la qual s'ocuparà, de la mateixa manera que les dues anteriors, la Fiscalia del Tribunal Suprem, i s'han limitat a assenyalar que les perquisicions partirien d'una informació procedent d'"intel·ligència financera". Es tractaria d'una fortuna del monarca emèrit a l'Illa de Jersey, segons informa El Mundo.

Durant una trobada informal amb la premsa, Delgado i Luzón no han revelat cap aspecte sobre el contingut d'aquesta investigació al rei emèrit, que se suma a la que es va obrir per possibles comissions procedents de l'AVE a la Meca i la més recent sobre possibles pagaments amb una targeta opaca de la qual es podrien haver beneficiat Joan Carles I i altres membres de la seva família sense ser-ne titulars.

Targetes 'black' familiars

La investigació sobre les targetes opaques es va conèixer dimarts d’aquesta setmana i es refereix a l'ús per part de Joan Carles I i altres familiars de targetes de crèdit opaques amb càrrec a comptes dels quals cap d'ells figurava com a titular.

Aquestes targetes s'abonaven des d'un compte on ningú de la família reial apareix com a titular, segons fonts properes a la investigació. Els actuals Reis, Felip VI i Letícia, no es beneficiarien d'aquestes targetes opaques. Tampoc ho farien la princesa Elionor ni la seva germana Sofia.

Anticorrupció analitza les despeses realitzades amb aquestes targetes i l'origen d'aquests diners, que provindrien de l'estranger, i la justícia espanyola ha remès comissions rogatòries a diferents països per rastrejar la procedència d'aquests fons.

AVE del desert

Quant al suposat cobrament de comissions de l’AVE, la Fiscalia va obrir la investigació el juny d’aquest any i se centra a delimitar o descartar que hi hagi hagut delicte en els fets que van tenir lloc durant la fase II d'aquest projecte, el juny del 2014, quan Joan Carles de Borbó va deixar d'estar protegit per la inviolabilitat que reconeix la Constitució al cap d'Estat.

Segons els indicis, l'anric rei hauria percebut comissions de part de les constructores de l’anomenat AVE del desert, que uneix les ciutats saudites de Medina i la Meca, obra que va ser adjudicada pel govern d’Aràbia Saudita a un conglomerat d’empreses espanyol.