El conseller Josep Rull ha concedit aquest dimecres la primera entrevista des que va deixar la presó, on ha cridat a “utilitzar” aquestes eleccions per tornar a la “normalitat” i restablir així el govern, encara amb bona part dels membres entre la presó i Brussel·les.

Rull ha defensat a El Matí de Catalunya Ràdio que el 21-D també ha de servir per “guanyar la dignitat” davant d’un Estat que vol “humiliar” la institució de la Generalitat. El conseller assegura que ja ho van intentar fer -sense èxit- amb ell i la resta de membres del Govern empresonats, i que ara voldrien fer el mateix amb el president Carles Puigdemont i els consellers presents a Bèlgica. “No es pot escarnir la dignitat d'un govern, d'una institució", ha volgut deixar clar.

Encara sobre les eleccions, Rull no ha volgut dir si JuntsXCat investiria un president d’ERC en cas que, com diuen les enquestes, fos el partit més votat. Tirant precisament de les enquestes, el conseller ha sentenciat que apunten que “la majoria de ciutadans vol que Puigdemont torni com a president".

La vida a Estremera

A l'entrevista, Rull també ha explicat amb detall la seva vivència a la presó des que va entrar-hi el passat 2 de novembre amb els altres consellers.

El candidat de JuntsXCat ha situat aquell 2-N com un dels dies més durs, que es va iniciar amb les declaracions a l’Audiència Nacional, on ha denunciat que “mentre parlaven els nostres advocats, la jutgessa mirava el mòbil". Després, primerament va ser destinat tot sol a la presó de Navalcarnero, on s’hi va trobar un funcionari amb una actitud “molt dura”. Segons explica, li va expressar frases com “se us ha acabat la tonteria” o “t’estaràs tants anys a la presó, que te l’aprendràs (la tonteria) de memòria”.

Un motiu d’alleujament va ser quan Interior va decidir que agruparia tots els consellers a Estremera, d’on ha volgut destacar que els funcionaris han estat “molt professionals”.

En aquest sentit, també té bones paraules per als presos, dels quals Rull i el seu company de cel·la, el conseller Jordi Turull, “no ens vam voler aïllar”. El conseller explica que va ser “molt emocionant” quan molts d’ells els van aplaudir el dia que marxaven.

Pel que fa al vicepresident Oriol Junqueras i al conseller Joaquim Forn, encara a la presó, Rull ha assenyalat que va ser “molt dur” el moment del comiat, i ha afegit que “no descansarem ni un minut” fins que ells quedin en llibertat, i la resta del govern “torni de l’exili”.