Els consellers Josep Rull i Jordi Turull han comparegut emocionats davant la premsa per explicar la seva experiència a la presó d'on van sortir aquest dilluns després que el jutge va aixecar les mesures cautelars. "Ens han volgut humiliar però no ens hem deixat. Han volgut humiliar allò que representem. I això sí ho diem alt i clar: Sortim amb la nostra dignitat i les nostres conviccions i ideals més forts que mai", ha explicat Rull abans de començar el relat de l'experiència de més de 30 dies a la presó.

Des del comiat "dur i colpidor" dilluns amb el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller Joaquim Forn, que han quedat a la presó, fins al tracte rebut al centre penitenciari, correcte per part del funcionaris d'Estremera i de Guàrdia Civil i Policia -"cap queixa", han insistit-, però també amb episodis vexatoris com el "s'ha acabat la tonteria" que va dedicar al conseller Rull el funcionari de la presó de Navalcarnero quan va arribar sol a aquell centre la primera nit. "Et passaràs tant de temps aquí, a la presó, que t'acabaràs aprenent de memòria la interlocutòria", li va augurar.

Rull Turull JuntsxCat - Sergi Alcázar

"Els presos ens preguntaven, vosaltres què hi feu aquí?", ha explicat Turull: "Ahir vam marxar del mòdul 4 amb tots els presos que ens van aplaudir i ens van abraçar".

La compareixença dels dos consellers, amb la imatge en una gran pantalla dels quatre presos que encara són a la presó, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, s'ha vist interrompuda per una connexió per videotrucada amb el president Carles Puigdemont i els consellers exiliats a Brussel·les, entre els quals Toni Comín, candidat d'ERC.

Rull ha relatat el primer procés a l'Audiència quan la magistrada es mirava el mòbil mentre declaraven; l'entrada a la sordidesa dels calabossos de l'Audiència Nacional; els escorcolls, on els van prendre les pertinences que duien al damunt, inclòs l'anell i les ulleres; les dificultats dels llargs trasllats en furgonetes, amb grillons i sense cinturons de seguretat damunt bancs de metall que els feia caure els uns damunt dels altres; el mareig; la impressió de contemplar els companys de Govern en aquesta situació, amb les manilles a l'esquena; les estones en sales d'espera on no es podien dir res...

"Això no és acceptable. Si nosaltres ens conjurem, a aquest país que construïm mai, mai, mai, ningú pugui ser empresonat per defensar pacíficament les seves idees", ha reclamat.

Tots dos han assegurat que sortien de la presó sense ni una espurna de rancúnia ni ressentiment, sinó amb voluntat de transformar aquesta experiència amb actitud positiva i constructiva. De fet, han assegurat haver vist "tones i tones d'humanitat", també entre els reclusos.

Especialment emotiu ha estat el record cap a Junqueras i Forn, als quals van deixar a la presó, i a qui van demanar veure abans de marxar, fins i tot "per clemència". Finalment, van poder conversar gràcies a la visita del advocats. "Només els vam dir una cosa, us traurem d'aquí", ha explicat Turull.

Els consellers s'han mostrat agraïts pel suport de la gent, per les cartes, l'escalf de les quals han subratllat especialment, pels diners rebuts per pagar les fiances, que han provocat fins i tot la sorpresa de la resta de presos...

La satisfacció per haver tornat a casa els ha permès fins i tot moments d'humor, d'ironies sobre les quinze hores diàries que passaven junts, i sobre l'habilitat de Rull amb el ping-pong. En acabar la roda de premsa, més relaxats, fins i tot han explicat anècdotes sobre la vida carcelària, des dels companys de presó, alguns amb delictes molt violents, fins a la vida quotidiana, la qualitat del menjar, els queviures de l'economat, o les trucades de cinc minuts a què tenien dret.

A partir d'ara, la voluntat és participar en la campanya. "Nosaltres només tenim dues feines, deixar-nos la pell perquè els que estan a la presó puguin sortir i perquè el president torni i ens abocarem a aquesta campanya, el dia 21 de desembre és una gran oportunitat", han assegurat tot subratllant que han de ser els vots dels catalans el que facin possible el retorn dels membres del Govern absents.

En ser preguntats sobre l'expressió d'acatament de l'article 155 que ha suspès l'autonomia, els consellers han insistit a reiterar el seu posicionament contrari. "Hem sortit amb la mateixa dignitat que vam entrar i amb les mateixes conviccions i ideals, que sempre han estat cívics i democràtics. Els defensarem i el missatge que hem de fer arribar a la gent, i van dir davant del tribunal, és que estem aboslutament en contra del 155", han assegurat Turull.

Els dos consellers han comparegut a l'edifici Imagina de Barcelona, el mateix lloc on el passat 1-O va comparèixer el Govern per explicar els resultats del referèndum. Hores després d'arribar a casa de matinada procedents de la presó d'Estremera han volgut recuperar l'activitat política de manera immediata.

Pel que fa el retorn a la normalitat de la vida quotidiana, en el cas de Turull ha consistit en portar la filla a l'escola, mentre que en el cas de Rull ha explicat que ha pogut abraçar els seus fills, als quals només havia pogut veure un cop en tots aquests dies perquè no l'haguessin de visitar a través d'un vidre, i a la seva mare.