El Departament d'Educació ha xifrat en 26 les escoles catalanes que apliquen el 25% de castellà, d'un total de més de 3.500 centres. Així ho ha detallat aquest dilluns el conseller Josep González Cambray en una comissió parlamentària, responent a una pregunta de Junts. Es tracta d'escoles on en una de les seves aules s'imparteix el 25% de les matèries en llengua castellana, obligades a mantenir les mesures cautelars dictades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Però cal recordar que Cambray va assegurar al setembre que "cap aula d'aquest país aplicarà el 25% de castellà".

Tot i que no s'ha complit el seu pronòstic, el conseller ha celebrat que "aquest curs, per primera vegada, s'hagi frenat el degoteig de nous centres on s'ha d'aplicar". També ha defensat que el Govern lluita "amb totes les seves eines" per aplicar "un escut jurídic als centres" mitjançant diversos marcs legals, alhora que ha subratllat que una segona estratègia implica incrementar els usos de català. "Gràcies al nou marc normatiu, hem aconseguit parar el degoteig de famílies que demanaven el 25% de matèries en castellà per als seus fills", ha afirmat.

 

Conformitat per part de la Conselleria

El diputat de Junts Franscec Ten havia traslladat a Cambray la "preocupació" del seu grup parlamentari per "certa sensació de conformitat per part de la Conselleria per no treballar prou per garantir el dret dels alumnes catalans a rebre el 100% de l'educació en català als centres on s'ha d'impartir el 25% de classes en castellà". "Davant ingerències judicials, hem parat l'ofensiva", ha respost el conseller, alhora que ha afegit que "no hi ha el degoteig de centres nous on aplicar el 25% de castellà que s'arrossegava des de les èpoques dels consellers Rigau, Ruiz i Bargalló". La nova normativa lingüística aprovada pel Govern i pel Parlament "ha parat el degoteig de peticions i està donant resultats", segons Cambray. També ha instat a "veure com es van pronunciant els tribunals" davant l'obligatorietat d'impartir el 25% de matèries en castellà, després que la justícia balear rebutgés imposar-lo en un institut.

Cal recordar que el Constitucional va admetre a tràmit la revisió de la llei del català que esquiva el 25%, una qüestió d'inconstitucionalitat del TSJC contra el decret del Govern. Aquest decret deixava clar que les quotes són inaplicables i va servir per donar resposta a la sentència del Suprem que obligava a aplicar el 25% de castellà. A més, la norma estableix que Educació és l'únic responsable legal dels projectes lingüístics dels centres. D'altra banda, els jutges també havien presentat una qüestió d'inconstitucionalitat contra la llei sobre ús i aprenentatge de llengües oficials aprovada pel Parlament.