Ja hi ha data: els dies 12, 13 i 15 de juliol són els dies escollits pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per al judici de l'expresident del Parlament Roger Torrent i tres membres més de la Mesa per un delicte greu de desobediència al Tribunal Constitucional a l'hora d'haver permès dues votacions sobiranistes i contra la monarquia. Entre aquests tres membres de la Mesa hi ha l'exvicepresident del Parlament Josep Costa, que ha tornat a desafiar la justícia i ha avisat: no seurà al banc dels acusats.

Mitjançant una piulada, Costa ha ironitzat amb la notícia sobre els dies que suposadament serà jutjat. "Que jo seuré al banc dels acusats diuen", ha escrit, acompanyant el missatge amb emoticones de riure. Després, ha reaccionat amb duresa: "Aquí els únics delinqüents són els que ens volen jutjar per fer la nostra feina de representants del poble de Catalunya al Parlament". 

TUIT Josep Costa sobre juicio
Piulada de Josep Costa sobre la data que ha fixat el TSJC per al seu judici / @josepcosta

No és el primer cop que fa una advertència com aquesta. L'exvicepresident del Parlament ja va desobeir durant el passat setembre quan va decidir no anar a declarar davant del TSJC. De fet, el modus operandi va ser similar: va comunicar la seva decisió mitjançant un vídeo que va compartir a Twitter. Això sí, l'anunci el va fer només dues hores abans de l'hora en què estava citat i just després de la declaració de Torrent i d'Adriana Delgado, exmembre també de la Mesa, que havien comparegut al matí. Gairebé un mes després de plantar la justícia, els Mossos d'Esquadra van detenir Costa i el van lliurar al TSJC. Allà es va negar a declarar davant la magistrada Maria Eugènia Alegret, ja que es va acollir al seu dret a no declarar. La jutgessa el va acabar deixant en llibertat, després de la detenció tècnica practicada per la policia amb l'objectiu de garantir la continuïtat del procés d'instrucció. Costa va estar deu minuts dins la sala de visites: la compareixença va començar puntual a dos quarts de tres i va acabar deu minuts després. "El que faré serà formalitzar la querella criminal per detenció il·legal contra la magistrada que ha ordenat la meva detenció innecessària, desproporcionada i sense cap mena de base legal", va ser l'únic que va dir l'exvicepresident del Parlament.

Ara, la justícia ha tornat a la càrrega. Els dies 12, 13 i 15 de juliol se celebrarà el judici contra Costa, Torrent i dos membres més de la Mesa del Parlament. Serà en sessions de matí i tarda, que començaran a les 10.00 hores i tindran lloc a la Sala de Vistes del palau de Justícia al Passeig Lluís Companys. La Fiscalia demana per a Costa, Torrent i Eusebi Campdepadrós vint mesos d'inhabilitació a càrrec públic, a més de l'any i quatre mesos que demana per Adriana Delgado per participar en una de les dues votacions en qüestió.