El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja ha fixat data per al judici contra l'expresident del Parlament i actual conseller d'Empresa Roger Torrent i tres membres més de la Mesa per un delicte greu de desobediència al Tribunal Constitucional el 2019 per haver permès dues votacions sobiranistes i contra la monarquia. Les dates escollides pel TSJC són el 12, 13 i 15 de juliol en sessions de matí i tarda que començaran a les 10:00 h, i se celebraran a la Sala de Vistes del Palau de Justícia al passeig Lluís Companys. Els polítics jutjats seran Roger Torrent i els exmembres de la Mesa de Junts Josep Costa i Eusebi Camdepadrós, actual secretari per a l’Administració de Justícia, i Adriana Delgado (ERC). La Fiscalia ja va anunciar fa mesos que demana per als tres primers 20 mesos d’inhabilitació a càrrec públic, i un any i quatre mesos a Delgado per participar en una de les dues votacions. El partit Vox és acusació popular i els demana el mateix càstig que la Fiscalia.

En concret, la Fiscalia els acusa de desobediència per haver admès a tràmit i permès que es debatés al ple el text de dues resolucions, el 12 i el 26 de novembre. A la primera hi constava un compromís amb l'exercici del dret a l'autodeterminació, mentre que la segona, una resolució de resposta a la sentència del Suprem per l'1-O, reiterava la reprovació del Rei. El ministeri públic recordava, en el seu escrit, que la sentència del TC del 2 de desembre del 2015 va declarar inconstitucional i nul·la la resolució 1/XI del Parlament del 9 de novembre del 2015 sobre l'inici del procés polític a Catalunya a conseqüència dels resultats del 27-S. El TC va acordar la suspensió de les resolucions parlamentàries i va recordar a la Mesa el seu deure "d'impedir i paralitzar qualsevol iniciativa parlamentària que suposés ignorar o eludir la suspensió acordada" i els va advertir que podien incórrer en responsabilitats, inclosa la penal, si ho incomplien. En el seu escrit, la Fiscalia considerava que els quatre querellats van incomplir aquesta sentència en permetre els dos debats,  però que no tenien cap efecte executiu.

Drets vulnerats

El passat 7 d'abril el Tribunal Constitucional va rebutjar el recurs de l’exvicepresident del Parlament Josep Costa contra la investigació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a l’antiga mesa de la cambra catalana per desobediència al TC en tramitar resolucions sobre l’autodeterminació i la monarquia l’any 2019. L’alt tribunal no va admetre les queixes relatives a les vulneracions de diversos drets fonamentals. El tribunal també va acordar arxivar la peça separada de mesures cautelars. En concret, Costa denunciava que s’havien vulnerat els drets fonamentals al jutge imparcial i al jutge predeterminat per la llei, així com els drets a la participació i representació polítiques, a les llibertats ideològiques, d’expressió i de reunió. També denunciava la vulneració del dret a tenir una resolució judicial motivada i a la tutela judicial efectiva.