L'ex vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, ha decidit plantar el TSJC i ha anunciat per sorpresa i via Twitter que no es presentarà a la declaració prevista per a aquest dimecres a la tarda. L'anunci l'ha fet només dues hores abans de l'hora en què estava citat i just després de la declaració de l'expresident del Parlament Roger Torrent i d'Adriana Delgado, exmembre també de la Mesa, que han comparegut aquest matí.

 

Costa va intentar que el TC suspengués la causa per poder traslladar-la al Tribunal Europeu dels Drets Humans. Però el Constitucional no ha resolt encara les mesures cautelars i, per tant, avui la maquinària judicial contra part de la Mesa de Torrent, per permetre dos debats parlamentaris de resolucions sobre la monarquia i l'autodeterminació el novembre del 2019 tot i els advertiments dels lletrats de la cambra perquè podien vulnerar la prohibició del Tribunal Constitucional, continuava en marxa. 

Torrent i Delgado s'han acollit al seu dret a no declarar i només han respost algunes qüestions als seus advocats. Estan acusats per desobediència.

Avui Costa, acusat també de desobediència, ho tornarà a fer. Tornarà a desobeir i deixarà plantada la magistrada Maria Eugènia Alegret. No reconeix l'autoritat del TSJC per jutjar cap acord del Parlament. "No té sentit dialogar amb jutges i fiscals repressors, que no entenen conceptes bàsics com la separació de poders", diu en el seu tuit i recorda la via europea que ha volgut començar presentant el recurs d'empara al Tribunal Constitucional

La via europea de Costa

Josep Costa va portar la causa al Tribunal Constitucional perquè la suspengui i obrir així la via d'Europa per presentar el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

Segons l'escrit presentat al TC, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, al·lega una "infundada persecució penal", "contaminació i falta d'imparcialitat" i una vulneració dels drets humans, que és la que es vol portar a Europa. Els advocats, entre els quals hi ha Gonzalo Boye, reclamen com a mesura cautelar la suspensió de la causa que aquest dimecres tenia una de les parts fonamentals amb la declaració dels acusats per poder traslladar el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans.