Després que la manifestació independentista unitària convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) per la Diada hagi estat més multitudinària del que s’esperava a causa de la manca d’unitat del moviment, el jurista Josep Costa ha fet una piulada molt contundent que ha aixecat molta polseguera a les xarxes socials. “Manipularan les xifres i mentiran, sens dubte, però hi ha dues dades indiscutibles que certifiquen l’èxit de la manifestació: La massiva presència de jovent. La major densitat de gent i de superfície ocupada. L’operació per desmobilitzar-nos ha fracassat. Ni un pas enrere!”. Aviat, la piulada s’ha fet viral. I en poc menys d’una hora i mitja, ja ha rebut més de 700 retweets i 1.700 m’agrada.

🔴 La Diada 2022, EN DIRECTE | Manifestació de l'11 de setembre a Barcelona

🎵 Concerts de la Diada 2022: tot el programa de l'11 de setembre a Barcelona

✊🏻 Manifestació de l'11 de setembre a Barcelona: recorregut de la Diada 2022
 

JosepCostaTuit
 

Després que el president Pere Aragonès no hagi acudit a la manifestació i tampoc no ho hagi fet la cúpula d’ERC, el pronòstic que es feia és que el moviment independentista arribava a la Diada en un moment de profunda divisió. Per tant, no era gens forassenyat pensar que enguany la manifestació independentista de l’11 de setembre no seria tan nombrosa com la d’anys anteriors. 

Però no ha estat així, finalment, més gent de la que s’esperava ha sortit al carrer per demanar la independència de Catalunya. Concretament, l’ANC ha xifrat en 700.000 les persones que hi han participat. En canvi, la Guàrdia Urbana ha rebaixat el nombre de persones a 150.000.

La manifestació independentista d’enguany, a pesar de l'absència d'ERC, ha superat la de l'any passat, que va ser la primera després de la pandèmia. En la manifestació de l'any passat a la Via Laietana hi van participar 400.000 persones, segons l'ANC i 108.000 segons la Guàrdia Urbana. El recorregut de la manifestació de la Diada 2022 ha estat d'1,6 quilòmetres i ha anat des de l'avinguda del Paral·lel fins a l'Estació de França. En acabar, hi ha hagut parlaments per part de dirigents de l’ANC i Òmnium Cultural. 

Pel que fa a les personalitats polítiques que han assistit a la manifestació unitària de l’independentisme, cal destacar la presència de Carme Forcadell. L’expresidenta del Parlament i de l’ANC ha estat l’única dirigent d’ERC que hi ha fet acte de presència. També hi han participat membres de Junts i la CUP i d’Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència.

L’ANC carrega contra l’estratègia del diàleg del Govern

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha fet una intervenció molt crítica amb l’estratègia del diàleg que està duent a terme el Govern amb el govern espanyol. En aquest sentit, Feliu ha reclamat a Aragonès que reprengui la independència o convoqui eleccions. "Intenten que no ens manifestem, que siguem pocs i que no es vegi que som tants. No ens faran callar, volem la independència. Tenim un estat espanyol que cada dia ens recorda per què la volem. Els falsos diàlegs no enganyen ningú. Vam sentir el president del govern espanyol traient pit de la seva intervenció en el 155. La justícia espanyola també demostra cada dia com vulnera els nostres drets. Gairebé 5.000 catalans són víctimes de la repressió", ha asseverat.