El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, ha justificat la protesta del seu ministeri per una carta de suport del president del Parlament flamenc, Jean Peumans, a Carme Forcadell. "Hem fet el que calia, una protesta formal per unes declaracions que són improcedents i injustificades", ha afirmat en una entrevista a RNE des de Nova York.

L'estat espanyol s'ha queixat a l'ambaixador belga a Madrid per una carta de suport del president del Parlament Flamenc, Jean Peumans a Carme Forcadell. A la carta, Peumans afirma que "és totalment inacceptable que hi hagi polítics detinguts per les seves opinions". 

Aquesta mostra de suport a l'independentisme ha rebut la queixa formal del govern espanyol. "Hem fet el que calia fer", ha defensat Borrell, que ha aprofitat per remarcar que la democràcia espanyola està millor qualificada que la belga en els rànquings. "El ministeri es reserva les decisions que pugui prendre si l'actitud persisteix", ha apuntat. 

Plany del ministre

Preguntat sobre si el relat independentista continua amb força un any després de l'1-O, Borrell ha afirmat que és perquè els independentistes "dediquen més força temps i recursos a mantenir-lo viu que el govern espanyol". "Ells van guanyar per incompareixença del govern espanyol, ja m'agradaria tenir els recursos que tenen ells per anar predicant pel món, nosaltres tenim altres problemes i fem el que podem tot i que el vent comença a girar", ha manifestat Borrell a l'entrevista. 

Borrell ha afirmat que la comunitat internacional "sap que Catalunya no és Kosovo" i ha recordat declaracions com les del Consell d'Europa defensant la democràcia espanyola. "Hi ha gent informada pel món i poc a poc va canviant el temps, tot i que partíem d'una mala situació perquè els vam regalar el relat i unes imatges i el govern espanyol no va fer res per explicar què estava passant a Catalunya", ha criticat. 

Recurs davant el TSJC

Sobre el recurs interposat al TSJC per la reobertura d'algunes delegacions a l'exterior tancades pel 155, Borrell ha dit que no han tingut "més remei" i que ja sabien que les reobririen tot i no haver complert tots els procediments exigits per la llei. "Hem apurat els terminis fins al final per respecte als procediments legals", ha manifestat. 

El ministre ha lamentat que la Generalitat no hagi demanat els informes preceptius als ministeris d'Hisenda, Exteriors i Administracions Territorials abans de reobrir les delegacions tancades pel 155 i ha dit que hauran de ser els tribunals qui fixin la posició.