El govern espanyol ha convocat l'ambaixador belga a Madrid, Marc Calcoen. El motiu? Una carta que el president del Parlament de Flandes, Jan Peumans, va enviar a la presidenta del Parlament Carme Forcadell.

En la missiva, Peumans diu a la presidenta empresonada que "Espanya no compleix les condicions per ser part d'una Unió Europea moderna i democràtica". El text el va escriure Peumans a principis d'aquest mes de setembre i el va entregar a l'eurodiputat Mark Demesmaeker perquè li donés a Forcadell quan la visités (un grup d'eurodiputats va visitar els presos polítics a mitjans de setembre).

De Tijd, un diari flamenc, assegura que el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, estava "molest" per la carta del president del Parlament flamenc i li va fer saber a l'ambaixador espanyol. 

"És inacceptable la presó per opinions"

Peumans li indicava a Forcadell que "el govern de l'Estat espanyol no pot complir les condicions per ser part d'una UE moderna i democràtica", i en la mateixa línia afegia que "és del tot inacceptable que detinguin els polítics per les seves opinions".

Per la seva banda, Madrid apunta que quan Borrell es va reunir amb el secretari general del Consell d'Europa aquest últim li va dir "expressament" que "Espanya és una democràcia completa on s'aplica la separació de poders i els jutges són independents".

Jan Peumans ha manifestat diversos cops el seu suport i solidaritat amb els presos polítics catalans i els exiliats; el passat mes de desembre es va manifestar a Brussel·les en la gran concentració que va portar a la capital belga centenars de milers de catalans. 

El contingut de la carta de l'ambaixada espanyola

El Govern espanyol diu a la carta que veu un gest "francament hostil" la missiva de Peumans a Forcadell. Així ho indica l'encarregat de negocis de l'ambaixada d'Espanya a Bèlgica, Jorge Notivol, en la carta de protesta que ha dirigit a Jan Peumans.

"Que un responsable polític d'una regió d'un país de la Unió Europea es manifesti des del seu càrrec institucional insultant un país amic i aliat com és Espanya en afirmar que no compleix els requisits per formar part de la UE i -sobretot- faltant a la veritat, és no ja un gest inamistós, sinó francament hostil", afirma Notivol en la seva carta.

L'ambaixador belga va ser convocat per la directora general d'Europa Occidental, Central i Sud-est d'Europa del Ministeri d'Exteriors i, en paral·lel, l'encarregat de negocis de l'ambaixada d'Espanya es va reunir a Brussel·les amb la Direcció General d'Europa del Ministeri belga. En les dues reunions, es va lliurar còpia de la carta de protesta de Notivol a Peumans, segons fonts diplomàtiques.

"Cap autoritat judicial espanyola ha ordenat la detenció de ningú per les seves opinions, sinó per la presumpta comissió de delictes molt greus tipificats en el Codi Penal, com ara la rebel·lió o la sedició", afirma l'encarregat de negocis de l'ambaixada espanyola a Brussel·les en la seva carta de protesta.

Per contra, continua, "a Espanya la Justícia és independent i regeix la separació de poders". "El Govern central no ordena la detenció de les persones i per tant tampoc pot posar-les en llibertat, de manera que qualsevol decisió en matèria de privació de llibertat depèn del poder judicial", argumenta Jorge Notivol.

"Tinguin tant respecte al nostre sistema com nosaltres tenim al seu"

En la seva carta, Notivol retreu al president del Parlament de Flandes que s'arrogui "la facultat d'expedir credencials democràtiques, utilitzant paràmetres a la seva mesura, molt dispars dels que aplica, sense anar més lluny, el Consell d'Europa".

Recorda així que Thorbjorn Jagland, secretari general del Consell d'Europa, va advocar públicament el passat dia 11 per una "solució dins de la Constitució" per a Catalunya i "va advertir també sobre l'imprescindible respecte a la llei", a l'hora que va dir que Espanya "és una democràcia plena, on impera la separació de poders i els jutges són independents".

"La UE és una comunitat de Dret i és propi dels Estats moderns i democràtics com el meu respectar l'Estat de dret i l'ordre constitucional. Esperem a més que els responsables institucionals de països socis i amics tinguin tant respecte per la independència judicial i pel sistema polític i constitucional espanyol com el que nosaltres manifestem cap al seu", conclou.