Els expresidents del govern espanyol Felipe González i José María Aznar han coincidit aquest dijous en un acte sobre el 40è aniversari de la Constitució que cal “exigir la lleialtat amb la Constitució espanyola” de 1978 com a premissa necessària per poder dur a terme amb garanties una reforma de la Constitució espanyola.

Malgrat que González ha defensat la reforma limitada de la Constitució i Aznar no, tots dos han deixat clar que “el demos per decidir el nostre destí” és la societat espanyola, en paraules de González. Aznar ho ha deixat clar: “la lleialtat constitucional no comprèn trencar les regles o inventar-se unes regles per quedar-se amb el que no és teu, o donar un cop d’Estat”. “Tenim un problema específic que es diu secessió i que és greu”, ha dit Aznar, i “l’exigència de lleialtat constitucional és fonamental” perquè “la sobirania no es pot dividir ni posar en qüestió”.

Aznar ha advertit que en aquests moments qualsevol proposta constitucional “te més riscs que avantatges” perquè “no hi ha condicions a uns acords mínims” i només hi ha “propostes rupturistes” o les que entenen que “a la Constitució hi cap tot, quan no és així”.

Per això ha reclamat “el restabliment de l’ordre constitucional” a Catalunya abans d’abordar aquesta reforma. L’expresident del PP ha defensat el discurs “encertat” del rei Felip VI i ha assegurat que cal “dedicar temps a dir què volem fer i ser” sense “posar en qüestió els elements essencials de l’Estat”. “Exigir el respecte a la llei i que no existeixi un cop d’Estat em sembla prioritari i essencial, perquè sinó el que es trenca són les institucions”.

"Problema greu a Catalunya"

González, per la seva banda, ha acusat l’expremier britànic David Cameron d’actuar a Escòcia “sense pensar-ho massa” i “cremant la casa”, i ho ha desvinculat de Catalunya. “Jo crec que tenim un problema greu amb una deslleialtat constitucional i estatutària” a Catalunya “per part de la Generalitat i la meitat del Parlament”.

Amb tot, ha afirmat que l’Estat no pot renunciar a tenir l’instrument polític per garantir que la sobirania es mantindrà per sobre de qualsevol poder polític, és a dir, que no hi haurà referèndum a Catalunya. Segons l’expresident, la reforma constitucional hauria de portar a un marc estable perquè l’Estat no estigui “sempre corrent darrera els esdeveniments”. Ha advertit que "no hi ha democràcia per sobre de la llei". 

Tots dos han discrepat sobre la reforma de la Constitució, que Aznar veu inviable en el moment actual i que González considera possible si afecta a qüestions no essencials del text. En tot cas, han afirmat que qualsevol retoc requereix grans consensos per assentar les bases de la convivència.