La ministra de Sanitat, Carolina Darias, serà candidata a l'alcaldia de Las Palmas de Gran Canaria (illes Canàries) per a les eleccions municipals del 2023. Darias té previst anunciar-ho dissabte des de la capital gran canària, segons han avançat a Efe fonts del seu entorn aquest dijous. La ministra d'Hisenda i vicesecretària general del PSOE, María Jesús Montero, té prevista l'assistència a l'acte d'aquest cap de setmana que servirà per anunciar la candidatura a les primàries socialistes. Recordem que aquesta setmana s'ha confirmat que una altra ministra, Reyes Maroto, serà candidata a Madrid.

Darias va néixer l'any 1965 a Las Palmas i ja va ser regidora de l'ajuntament, entre el 1999 i el 2004. És ministra de Sanitat des de gener del 2021, tot substituint Salvador Illa al capdavant del departament. Anteriorment, havia estat ministra de Política Territorial del govern de Pedro Sánchez, presidenta del Parlament de Canàries, consellera d'Economia de l'executiu canari i delegada del govern espanyol a Canàries, entre altres càrrecs públics. Des de Sanitat, ha hagut d'encarregar-se de gestionar la resposta espanyola contra la covid-19. Ara es presentarà a l'alcaldia de Las Palmas, encapçalada pel també socialista Antonio Hidalgo des del 2015. Llavors, Hidalgo optarà el 2023 a presidir el cabildo de Gran Canària.

Darias: el camí de Maroto i l'estratègia de Sánchez

La ministra de Sanitat segueix el camí de la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, que serà la candidata del PSOE a l'alcaldia de Madrid. Llavors, Sánchez continua amb l'estratègia que ja va prendre amb Illa a Catalunya: sacrificar un ministre del govern espanyol per tenir uns bons resultats electorals. De fet, ara hi ha més similituds perquè també parlem d'una persona al capdavant de Sanitat — amb molta visibilitat per la pandèmia de la covid-19. A les últimes eleccions catalanes, el PSC va ser la força més votada i va empatar en escons amb ERC. Ara, tot apunta al fet que els socialistes ampliaran la distància amb els republicans en els pròxims comicis. Passarà el mateix amb Darias i Maroto? Ho sabrem el maig del 2023.

Per la seva banda, el president del govern canari ha beneït la candidatura de la ministra de Sanitat: Ángel Torres ha manifestat que li agradaria veure Darias d'alcaldessa. "La decisió la prendrà ella i ho sabrem en dies", havia assenyalat Torres en una entrevista d'Efe aquest dijous, abans que es conegués la notícia. Així doncs, s'havia limitat a afegir que "la bona feina que s'ha fet a l'Ajuntament de Las Palmas de Gran Canària, també amb estabilitat, amb un bagatge de vuit anys, es pugui completar amb una altra alcaldia defensada pel PSOE".