La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, serà la candidata del PSOE a l’alcaldia de Madrid. Així ho ha confirmat el ministre Félix Bolaños aquest dilluns. Cal tenir en compte que el candidat a l’alcaldia de Madrid dels socialistes encara ha de passar un procés de primàries dins del partit; però es preveu que la mateixa Reyes Maroto anunciï la seva candidatura aquest dilluns. La ministra participarà en un acte sobre turisme acompanyada d’altres ministres del PSOE com María Jesús Montero, Nadia Calviño, Félix Bolaños, Pilar Alegría, Isabel Rodríguez i Miquel Iceta.

El líder del PSOE a la capital espanyola, Juan Lobato, ja va avançar fa uns dies que la candidata dels socialistes a l’alcaldia de Madrid seria una dona, i en els darrers dies ha sonat amb força el nom de Reyes Maroto. La ministra, per la seva banda, no ha negat durant aquests dies que ella seria la preferida a Ferraz per ocupar aquest càrrec, i ha insistit que ella està a disposició del partit per a ocupar qualsevol posició que se li demani. Els qui vulguin presentar-se a les primàries socialistes tenen fins a finals de novembre per presentar les seves precandidatures. De la mateixa manera, les primàries del PSOE estan previstes per celebrar-se l’11 de desembre.

Així doncs, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, repetiria l’estratègia que ja va fer amb Salvador Illa a Catalunya: sacrificar un ministre del seu executiu per tal de tenir uns bons resultats electorals. El problema de Reyes Maroto, a diferència de Salvador Illa, és que és molt poc coneguda. Paral·lelament, s'han desfermat totes les especulacions sobre si això comportarà una altra remodelació del gabinet Sánchez, que la darrera vegada va desterrar Carmen Calvo i José Luis Ábalos de la cúpula.

La intenció del PSOE és presentar una candidata que no sigui el que es coneix com a ‘paracaigudista’, és a dir, que aterri al lloc només per intentar aconseguir uns pocs vots sense tenir cap vincle amb la ciutat. Amb tot, el popular José Luis Martínez-Almeida segueix molt al capdavant de les enquestes i tot i que Sánchez té com a grans objectius de les municipals que el PSOE arribi a les alcaldies de Barcelona, amb Jaume Collboni, i Madrid, un objectiu més realista seria tornar a ser el principal partit de l'oposició, en comptes del Más Madrid capitanejat per Rita Maestre a l'Ajuntament.

En aquest sentit, els noms que han circulat en les darreres setmanes són els de Fernando Grande-Marlaska (ministre d'Interior), Pilar Llop (ministra de Justícia), Reyes Maroto (ministra d'Indústria), Félix Bolaños (ministre de la Presidència, que es va autodescartar) i Margarita Robles (ministra de Defensa). De tots ells, Maroto i Marlaska serien els que tenen més opcions. Anteriorment, també havia emergit el nom de Luis García Montero i fins i tot els de José Luis Rodríguez Zapatero o Rafael Simancas.