L'exministre Jorge Fernández Díaz podria ser un dels beneficiats si prospera la reforma del delicte de malversació. ERC ha registrat aquest divendres les esmenes a la reforma del Codi Penal per modificar el delicte de malversació, amb les quals els republicans proposen rebaixar les penes de presó fins als tres anys en aquells casos en què no hi hagi lucre personal ni corrupció. Això podria ajudar a Fernández Díaz, que està investigat pel cas Kitchen on l'acusació particular és exercida pel PSOE i on li imputen entre altres, delictes de malversació. Segons apunta aquest divendres El Independiente, l'exministre popular podria veure's beneficiat amb aquesta reforma, ja que, està acusat d'utilitzar fons públics per crear un dispositiu parapolicial per espiar l'extresorer del PP, Luís Bárcenas, i també d'organitzar falses acusacions contra dirigents independentistes en la coneguda com a 'Operació Catalunya' gràcies a les actuacions de la "policia patriòtica".

Rebaixa de les penes per malversació 

Les esmenes a la reforma del Codi Penal per modificar el delicte de malversació que ha presentat ERC podrien beneficiar el president d'ERC, Oriol Junqueras, acusat de malversació, així com altres dirigents independentistes condemnats per malversació per l'1-O, com Dolors Bassa i Jordi Turull. En funció de com quedés redactat l'article, caldria revisar les condemnes del president d'ERC, l'exconsellera republicana i el secretari general de Junts. A més, caldria veure què passa amb els eurodiputats de Junts (Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí), exiliats des de fa cinc anys.

ERC assegura que, amb aquestes esmenes, es podria retornar al model previ a la reforma del PP del 2015, amb Mariano Rajoy a la Moncloa, i que set anys després afecta els condemnats per organitzar l'1-O. Els republicans també esmenen el delicte de desordres públics per eliminar el concepte d'"intimidació". Així doncs, la proposta d'ERC implica rebaixar les penes si no hi ha un enriquiment propi o de tercers, de manera que es recuperaria -i exigiria- l'afany de lucre en el delicte de malversació. Ja era així des del 1995 fins al 2015, quan el PP va aplicar la seva reforma. Els republicans, a més, afegeixen que per a usos aliens a la funció pública hi hagi penes de fins a tres anys de presó. Així doncs, les esmenes "quirúrgiques" d'ERC impliquen intentar evitar que el delicte de malversació s'utilitzi amb "finalitats polítiques i arbitràries contra l'independentisme". El grup republicà subratlla que "qualsevol passa que acosti a la desjudicialització i allunyi la capacitat repressiva de l’Estat és bona notícia" per a qualsevol moviment de protesta o dissidència política.

No es despenalitzarà l'ús indegut de recursos públics

El portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Patxi López, ha assegurat aquest divendres que la seva formació "analitzarà" l'esmena d'ERC per a la reforma de la malversació, i ha promès que en cap cas s'acabarà aprovant una reforma que beneficiï condemnats per corrupció ni que suposi despenalitzar l'ús indegut de recursos públics. En roda de premsa al Congrés, López també ha afirmat que la reforma no afectarà en cap cas els casos dels expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán

Patxi López, en una roda de premsa al Congrés, ha defensat les noves esmenes del PSOE i Podemos a la reforma del Codi Penal per sedició. Es tracta de la creació d'un nou delicte d'enriquiment il·lícit per als càrrecs que tinguin un increment injustificat de patrimoni per sobre dels 250.000 euros, i una reforma del sistema de funcionament del Consell General del Poder Judicial perquè pugui elegir els dos membres del Tribunal Constitucional que li pertoquen per majoria simple, i no per tres cinquens.