El secretari general de JxCat, Jordi Turull, ha contestat a les paraules del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ahir va assegurar que el Procés s'ha acabat. "Confon els desitjos amb la realitat", ha afirmat Turull, que ha recordat que "el Procés no s'ha acabat perquè no s'ha culminat ni s'ha fet efectiu el que va votar i va decidir el poble l'1-O". Sánchez va afirmar aquest dijous des de Brussel·les que mai hi haurà un referèndum d'autodeterminació a Catalunya, assegurant així que "el Procés s'ha acabat". Turull, en una entrevista aquest divendres a TV3, s'ha mostrat contundent i ha defensat que "si no s'ha solucionat el problema no s'ha acabat el Procés". El secretari general de Junts ha considerat que l'estratègia de Sánchez per "anestesiar el moviment independentista" a través de la taula de diàleg "no ha donat resultat", i ha retret que no s'hagi abordat ni l'autodeterminació ni l'amnistia a la taula. 

Passar a l'acció com el 2017

Turull també ha dedicat unes paraules al president del Govern, Pere Aragonès, a qui ha recordat que el referèndum pactat amb l'Estat ja s'ha intentat i ha reclamat "tornar a passar a l'acció com el 2017". El secretari general de Junts ha reclamat que "hem de seure les forces independentistes per marcar un nou traçat ara que veiem que el govern espanyol no té cap intenció de resoldre i mullar-se amb el tema del referèndum i l'amnistia". Junts recrimina a ERC que la taula de diàleg "no ha solucionat res" i no ha abordat "ni l'autodeterminació ni l'amnistia". Preguntat per la unilateralitat, Turull ha reivindicat que "Catalunya no ha de renunciar a cap iniciativa política per assolir la independència sempre que sigui pacífica i democràtica". 

El govern d'Aragonès té la intenció que a partir dels pròxims mesos es comenci a parlar de "qüestió de fons", és a dir, de la relació de Catalunya i Espanya. En canvi, des de Junts recelen d'aquesta nova fase de la taula de diàleg i esperen que "no serveixi per blanquejar més la repressió" i facilitar l'estratègia del president Pedro Sánchez per vendre en l'àmbit internacional "que a Catalunya el tema ja s'ha donat per liquidat". "No s'ha solucionat res, la repressió és més forta i el desig dels catalans per la independència augmenta en cada elecció", ha assegurat. 

"Els còmplices de Pedro Sánchez"

El president a l'exili, Carles Puigdemont, també ha reaccionat a les declaracions de Pedro Sánchez. A través d'una piulada, Puigdemont ha lamentat que els "còmplices" de l'Estat siguin "entre nosaltres", fent referència al pacte del PSOE amb ERC, que ha permès tirar endavant l'aprovació de la reforma del Codi Penal que es va votar aquest dijous al Congrés dels Diputats. Amb tot, Puigdemont ha rebutjat les afirmacions de Sánchez sobre el Procés, i ha assegurat que els polítics espanyols subestimen la realitat del país, perquè "la seva classe dirigent ignoren el que és Catalunya".