El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha reaccionat amb un tuit a les declaracions del cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, en les quals va assegurar que "el procés s'ha acabat" després que el Congrés aprovés la reforma dels delictes de sedició i malversació aquest dijous. En la piulada, publicada aquest divendres al matí, el president del Consell de la República ha lamentat que els "còmplices" de l'Estat siguin "entre nosaltres", suposadament en al·lusió al pacte del PSOE amb ERC que ha permès tirar endavant la reforma del Codi Penal. Amb tot, Puigdemont ha rebutjat la sentència de mort que el president Sánchez ha fet de l'independentista català, i ha assegurat que els polítics espanyols subestimen la realitat del país, perquè "la seva classe dirigent ignoren el que és Catalunya".

"Ignoren el que és Catalunya"

Carles Puigdemont ha denunciat a Twitter que els polítics espanyols desconeixen la realitat a Catalunya i agreugen el conflicte polític: "Els còmplices d’aquest cofoisme els tenim lamentablement entre nosaltres. Però com sempre passa, els dirigents espanyols i la seva classe dirigent ignoren el que és Catalunya. I des de la ignorància i el menyspreu de la realitat no es pot governar bé ni resoldre res. Al contrari", ha etzibat. El missatge ha estat en reacció a les declaracions del cap de l'Executiu espanyol després d'aprovar la reforma del Codi Penal. En la roda de premsa posterior, Sánchez va tornar a tancar la porta a un referèndum pactat, tal com fa dies que ERC proposa. "A Catalunya no hi haurà cap consulta d'autodeterminació", va afirmar, i va afegir que "ens trobem en una nova etapa de convivència i concòrdia".

"No hi ha cap possibilitat" de referèndum

Davant els pactes amb ERC, la dreta ha alimentat la idea que el govern espanyol podria acabar acordant un referèndum d'independència a Catalunya, tot i que el govern espanyol ha deixat clar que "no hi ha cap possibilitat". Aquest dijous, Sánchez va insistir: "No hi haurà cap consulta d'autodeterminació a Catalunya, no només perquè no té cabuda a la Constitució, sinó perquè hem de contribuir amb solucions que ajudin a superar la fractura de la societat catalana". Paral·lelament, va declarar que "la via unilateral no es contempla, el procés ha acabat".