El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha fet una declaració institucional des de la seu del partit pocs minuts després que s'hagi conegut que l'exconsellera Clara Ponsatí ha tornat de l'exili aquest dimarts a Barcelona —tal com ha pogut saber ElNacional.cat—. El dirigent juntaire ha volgut traslladar "tot el suport" a Ponsatí i ha ofert la seva formació "per tot allò que pugui necessitar" davant aquesta decisió, que ha emmarcat "en l'àmbit de la confrontació intel·ligent". En aquest sentit, Turull ha fet una crida a l'Estat a "respectar la immunitat que l'eurodiputada i consellera Clara Ponsatí té" i a "no emprendre cap actuació que impedeixi la seva llibertat".

🔴 Clara Ponsatí torna de l'exili a Catalunya, DIRECTE | Última hora de les reaccions
 

A parer del secretari general de Junts, "si Espanya pretén ser una democràcia plena, ara en té l'oportunitat". Jordi Turull també ha volgut dirigir-se a la Unió Europea per tal que "garanteixi els drets" de Ponsatí com a ciutadana europea. Davant una hipotètica detenció, el líder juntaire ha assenyalat que aquesta "demostraria la desproporció de les decisions del Tribunal Suprem ordenant la detenció d'una persona que ni tan sols ha estat citada mai a declarar". A més, ha afegit que seria "per un delicte que no suposa penes de presó", en referència al de desobediència, que és la tipificació per la qual està processada.

 

Després de cinc anys a l'exili

L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha tornat avui a Barcelona, segons ha pogut saber ElNacional.cat, posant així fi a l'exili que va iniciar l'octubre del 2017 i que l'ha portat a viure aquests anys a Escòcia i a Brussel·les. Ponsatí ha entrat a Catalunya per Perpinyà en cotxe. Amb la derogació del delicte de sedició, Ponsatí, igual com la secretària general d'ERC, Marta Rovira, està processada només per un delicte de desobediència i l'ordre de detenció contra ella es limita a fer efectiva l'obligació de comparèixer a declarar.

Els darrers mesos ja havien tornat des de l'exili la consellera Meritxell Serret -precisament aquest dimecres està previst el judici contra ella al TSJC- i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel. Això no obstant, ho van fer tant l'una com l'altra presentant-se davant del Tribunal Suprem, mentre que Ponsatí s'ha limitat a aparèixer a Barcelona, sense comparèixer davant del jutge. En el seu cas s'afegeix, a més, la condició d'eurodiputada que en teoria li hauria de permetre moure's lliurement per Europa.