L'acord de pressupostos del Govern amb el PSC suposa un "punt d'inflexió" en la política catalana, a parer de Junts per Catalunya, que sosté que ha tornat el tripartit. Aquest dijous, el secretari general del partit, Jordi Turull, ha respost en una entrevista a Catalunya Ràdio a l'apel·lació del president Pere Aragonès per tal que els juntaires se sumin a l'acord pels comptes. Turull ha apuntat que són uns pressupostos del "deixar-ho estar" i que no recullen algunes propostes "molt rellevants" que ells havien fet al Govern, com la deflactació de l'IRPF o els ajuts a les petites i mitjanes empreses per pagar la factura energètica. "No aborden aquestes realitats", ha criticat el dirigent de Junts, que ha avançat que el seu grup parlamentari votarà en contra dels comptes "si són tal com estan".

Respecte a la negociació dels pressupostos que el seu partit ha fet amb el Govern, Jordi Turull ha defensat que van fer una "proposta molt seriosa" a l'executiu, però ha lamentat que en les reunions han demanat informació que no han tingut. "Hem entès de seguida qui és el soci prioritari del Govern, tant a Catalunya com a Madrid: els socialistes", ha etzibat. Per a Turull, hi havia dos possibles acords, un que permetia "consolidar la majoria independentista del 52%" o un "a Madrid amb el PSOE, que busca estabilitzar el govern de l'Estat i, des de Madrid, estabilitzar el d'aquí". A més, per al secretari general juntaire, el sistema de negociació del Govern ha estat "surrealista": "Ens han vingut a dir que, si votàvem a favor dels pressupostos, es podien moure en els temes que plantejàvem. Això no pot anar d'adhesió", ha indicat.

Per tot plegat, el líder de Junts argumenta que "podrien ser uns millors pressupostos" i ha emplaçat Aragonès a ser més "caut" en afirmacions com que són un dels comptes més expansius de la història. "Els pressupostos també són discurs polític, no només xifres, i cal recordar que patim un dèficit fiscal de 20.000 milions", ha afegit. Jordi Turull considera que "més que parlar de vocació de grans acords, el Govern hauria de parlar de la vocació de complir els acords". En paral·lel, l'exconseller ha asseverat que "no és una qüestió conjuntural" el pacte d'ERC amb el PSC perquè suposa "entrar en un nou cicle": "Aragonès va dir que es presentava per culminar la independència, i ha virat radicalment".

"No ens penedim d'haver sortit del Govern"

Preguntat pels efectes de la sortida del Govern, el secretari general de Junts per Catalunya ha manifestat que "vist tal com va tot plegat, no ens penedim d'haver-ne sortit". Davant la possibilitat que això canviï les futures aliances per formar pactes als ajuntaments o a la Generalitat, Jordi Turull ha volgut subratllar que ells mai faran president "algú que no sigui independentista". "No pactarem amb el PSC per formar Govern", ha destacat, donat que "no hem fet Junts per a això". En el cas dels ajuntaments, s'ha limitat a recordar que "si no es configura una majoria alternativa, és alcalde aquell qui té un vot més i estem concentrats en què no pugui haver-hi una majoria alternativa".

Davant algunes informacions que apunten que la Moncloa està convençuda que el president a l'exili, Carles Puigdemont, serà extradit a Espanya a finals d'any, Turull ha declarat que no li "encaixa" i creu que l'Estat "tornarà a fer el ridícul". "Sigui com sigui, que es digui això ja et dona pistes de la dimensió de l'Estat quan és una qüestió que és competència de l'àmbit judicial", ha reblat. I un altre dels fronts que té Junts és el judici a la presidenta del partit, Laura Borràs, que començarà la setmana vinent, el 10 de febrer. Segons el secretari general de la formació, aquest cas "no reobrirà guerres internes" perquè tenen clar que amb Borràs la justícia "ha anat més enllà perquè és qui és" i ha avançat que enviarà una carta a la militància perquè "tots els afiliats que puguin vagin a fer costat a la presidenta" davant el TSJC.