El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que el pacte de pressupostos amb el PSC "reforça el rol central del Govern i el projecte de legislatura" del seu executiu. El president, que ha comparegut a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat minuts abans que el Consell Executiu es reunís per aprovar aquest matí els nous pressupostos, ha rebutjat que aquest acord amb els socialistes dilueixi el 52% independentista del Parlament i ha fet una nova crida a Junts perquè s'incorpori a l'acord.

🔴 El Govern aprova els pressupostos | DIRECTE 

 

Aragonès ha insistit que el Govern "té vocació d'arribar a grans acords" i que, després que Junts marxés del Govern ja va deixar clar que el seu executiu avançaria la legislatura tancant un a un pactes amb els grups del Parlament. "Aquest és un acord de pressupostos, no de legislatura", ha repetit en diferents ocasions.

El 52% no es dilueix

Davant del trencament que això comporta del bloc independentista, ha assegurat que "el fet d'aprovar els pressupostos no significa que aquest 52% es dilueixi". "Estem disponibles per dur a terme totes les iniciatives perquè Catalunya torni a decidir el seu futur, de la manera més democràtica possible, per aquesta raó vaig plantejar el meu acord de claredat", ha argumentat.

El president ha reiterat cada cop que ha tingut oportunitat les crides a Junts per sumar-se al pacte amb els socialistes. A parer d'Aragonès, el suport de Junts als pressupostos "no només hauria de ser possible sinó que és absolutament desitjable". En aquest sentit ha subratllat que les primeres converses per incorporar el partit socialista les va iniciar un conseller de Junts, en referència a Jaume Giró, i que Junts ha pactat amb el PSC els darrers quatre pressupostos de la Diputació de Barcelona. "Si això va ser possible, si va començar les converses amb el PSC quan tenien la responsabilitat de la conselleria d'Economia i si algun dels elements que formen part de l'acord d'infraestructures també va ser posada sobre la taula per Junts, no tindrien cap raó per no votar el pressupost", ha reblat, tot i afegir que el que no farà el Govern és "abaixar impostos als més rics a Catalunya en un moment d'increment del cost de la vida per a moltes famílies".

Malestar a ERC

Sobre el malestar que hagi pogut provocar al territori el fet que ERC hagi cedit a exigències del PSC sobre grans infraestructures, com el Quart Cinturó o l'aeroport, ha subratllat que els republicans seran fidels a l'acord amb els socialistes, però ha deixat mans lliures als electes del partit, que "seran fidels a allò que sempre han defensat", atès que aquestes situacions són provocades per la necessitat de pactar els comptes.

Segons Aragonès, avui el Govern aprova el pressupost més ambició, expansiu i que inclou més inversions, que reforça més els serveis públics i el que té més vocació transformadora i millor respon a les necessitats de la ciutadania. "El pressupost del 2023 no és un pressupost més, és un pressupost de país, perquè ha estat elaborat i rep el suport dels principals agents econòmics i perquè té el suport polític parlamentari necessari. Un suport que volem reforçar en el tràmit que avui comença", ha reblat.