El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha reptat aquest dilluns el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a "desclassificar" els informes dels 18 independentistes que el CNI ha "reconegut" que van ser espiats amb autorització judicial. En declaracions a RAC1, Sànchez ha considerat "impossible" que el president del govern espanyol "no sabés res" sobre aquest espionatge, perquè devia tenir els "informes que li remet el CNI", i "si no sabia res, hauria de dimitir". Ara, ha afegit, el president del govern espanyol "té la capacitat de desclassificar aquests informes" sobre les "18 persones investigades pel CNI", en el que ha qualificat "d'escàndol majúscul".

Exigències a Pedro Sánchez

Davant la reunió que el president català, Pere Aragonès, espera mantenir amb Sánchez, ha plantejat quatre exigències al president del govern espanyol: desclassificar els informes del CNI, donar suport a la creació d'una comissió d'investigació al Congrés, assumpció de responsabilitats i garanties que aquest espionatge ha cessat. Sànchez ha denunciat que el seu mòbil va ser atacat amb el sistema de ciberespionatge Pegasus al setembre del 2015, poc després d'haver estat elegit president de l'ANC i en ple procés electoral de les eleccions catalanes guanyades per Junts pel Sí. Conscient ja el 2019 que s'havien produït atacs amb Pegasus, ha assenyalat, aquest fet va ser un dels motius que va portar JxCat a negar-se a donar suport a la investidura de Sánchez. S'ha mostrat "convençut" que aquest espionatge polític ha tingut una "doble" dimensió: una part dels atacs van ser "autoritzats" per algun jutge del Tribunal Suprem, però també va haver-hi, ha calculat, "desenes d'actuacions que probablement s'han produït al marge de l'autorització judicial" del Suprem.

D'altra banda, ha recordat que Junts està elaborant un informe d'avaluació sobre el grau de compliment de l'acord de Govern amb ERC que va permetre fa un any la investidura d'Aragonès. En aquest sentit, Sànchez ha advertit que "hi ha aspectes importants d'aquell acord que a dia d'avui no s'han complert". Sànchez, que el 4 de juny deixarà de ser secretari general del partit independentista, ha revelat un dels motius pels quals deixa el càrrec: "un dels elements de major frustració personal és que després d'un any d'haver intentat trobar un espai per normalitzar relacions amb ERC, el balanç no és positiu". Sànchez ha afegit que per a ell és molt important la unitat tot i ser partits amb maneres de treballar i pensar diferents. 

"Responsabilitats"

El secretari general de Junts ja va demanar divendres a ERC que assumeixi responsabilitats i "no es continuï amagant". "Sí al diàleg però no a la farsa de la taula de diàleg", va defensar. I és que, segons Sànchez, no es donen les condicions per un diàleg i va avisar que la taula és una "excusa més per blanquejar el govern espanyol". Davant d'aquesta situació, el dirigent de Junts va reclamar "cohesió" de l'independentisme per dir "prou" a la "presa de pèl" del govern espanyol. D'altra banda, va ironitzar que amb dos minuts de conversa, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, segur que van resoldre el conflicte polític.