L’expresident de l’ANC i diputat de JxCat Jordi Sànchez ha assegurat que des que es va celebrar el referèndum de l'1 d'octubre a Catalunya s'ha eixamplat el suport a la causa independentista.

En una entrevista al diari portuguès Jornali, Sànchez diu que l'independentisme és un "projecte carregat de futur" i que així ho corroboren "les últimes eleccions i totes les enquestes". I va una mica més enllà. Per al líder sobiranista, que dijous va fer una declaració maratoniana al Tribunal Suprem, els catalans que donen suport a una solució acordada amb l'Estat són ara més del 75%. "Entre ells hi ha una majoria d'independentistes, no tots, sinó una gran majoria", puntualitza. 

Judici de debat polític

Sànchez afirma en l'entrevista que des de la primera sessió del judici al procés s'ha demostrat que es tracta d'un judici polític. "Només se'ns jutja per les nostres idees", diu. La fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, en la seva primera intervenció, "van deixar clar que tot gira al voltant d'un debat polític sobre els límits del dret a l'autodeterminació, la manifestació i l'expressió", diu, i afegeix que "és el judici sobre la democràcia a Espanya".

La fiscalia demana 17 anys de presó per a l'expresident de l'ANC, una petició que li causa "vertigen". Tot i així, però, confia en l'absolució. "Hi ha evidències que mostren que no hi ha hagut ni un punt de violència, i sense violència no hi ha rebel·lia ni sedició", afirma. Per aquest motiu, Sànchez només accepta, "si aquest és un procés just", l'absolució i considera que el sistema judicial espanyol busca "provocar la por". 

Internacionalització del procés i augment de l'extrema dreta

Jordi Sànchez es mostra convençut que Europa és conscient que a Espanya hi ha un problema polític i que aquest "s'ha de canalitzar a través del diàleg". "Europa veu amb preocupació el que està passant a l'Estat espanyol", diu, alhora que recorda que la UE "és un club d'Estats" que defensa i defensarà l'"statu quo". 

Tanmateix, demana a Europa que "mantingui els seus propis valors", el diàleg, la democràcia i l'imperi de la llei per resoldre els conflictes polítics. En aquest sentit, Sánchez es mostra disposat que intervingui en la mediació entre els governs català i espanyol.