El president a l'exili, Carles Puigdemont, podrà compaginar el càrrec de president de Junts, amb la presidència del Consell per la República (CxR) si decideix presentar-s'hi i és elegit. Aquesta és la decisió que ha pres aquest dissabte l’Assemblea de Representants del Consell per la República, que s’ha reunit telemàticament per debatre el reglament de l'organisme. L'ordre del dia ha estat marcat per debats d'esmenes a la proposta de reglament que va ser presentada el passat 6 de febrer. Concretament, hi havia 50 esmenes dividides en diversos blocs i cada autor tenia un minut per defensar-la. Els defensors de la comissió delegada que ha elaborat el text també han tingut un minut per defensar el text.

Un dels punts més calents de la votació ha estat el debat de les sis esmenes del segon bloc. Així, s'ha debatut si convé o no que un president del CxR pugui també ocupar un càrrec en un partit polític. Les esmenes proposaven que el reglament considerés incompatible tenir una responsabilitat política i la presidència del Consell per la República, però no ha estat així, ja que han estat denegades amb gairebé el 80% dels 114 vots emesos.  Es tracta d'un text que proposava al president a l’exili deixar la presidència de Junts en benefici de la “transversalitat” del Consell per la República. En aquest cas, la iniciativa no ha reeixit. Així doncs, amb l'aprovació del nou reglament del Consell per la República, ja es pot celebrar un ple d'investidura per elegir president. Es preveu que el ple d'investidura es convoqui per a finals de febrer o principis de març.

Arran d'una proposta de resolució presentada pels defensors de les esmenes al reglament, s'ha tornat a debatre i votar com ha de ser la presidència del Consell per la República.  Ha estat en aquest punt en què el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha intervingut per exposar el seu parer sobre el "dret fonamental de tota persona lliure a concórrer a la presidència del Consell per la República". Amb tot, s'ha procedit a la votació de la moció i aquesta ha estat refusada per una gran majoria. 91 vots en contra, 13 a favor i 9 abstencions. Oficialment, doncs, ha quedat aprovada la possibilitat que polítics puguin presentar la seva candidatura al ple d'investidura previst per finals de febrer o principis de març.

El procediment que s'ha seguit des de l'Assemblea de Representants per debatre i votar el reglament de l'organisme s'ha fonamentat en la Comissió Legislativa Orgànica. Aquesta comissió és l'encarregada del desenvolupament normatiu del Consell i s'estructura en tres subcomissions, una d'elles és la que té l'encàrrec d'elaborar el Reglament General del Funcionament del Consell. Aquesta subcomissió disposava de dos mesos, des de la seva constitució el 6 de desembre, per presentar els capítols del Reglament relatius al procés d'investidura del president/a del Consell i el nomenament del seu Govern.