"L'hora de la veritat ha arribat per a la Fiscalia. És ella la que haurà de demostrar amb fets el que fins ara només ha estat un relat grandiloqüent però buit de fets certs". Així s'ha expressat el diputat de JxCAT Jordi Sànchez des de Lledoners en una entrevista a El Periódico. "La pressió la té sobre la seva teulada la Fiscalia. És ella la que ha de demostrar l'indemostrable", ha afegit.

Sobre el que va passar el dia 20 de setembre davant la Conselleria d'Economia, l'exlíder de la ANC ha explicat que "ningú no va bloquejar cap entrada. Les càmeres de Seguretat de la Conselleria demostren que van ser desenes, potser centenars, les persones que van entrar i van sortir de la Conselleria al llarg del dia. Agents de paisà i també d'uniforme van entrar sense cap incident".

"No es va llançar cap objecte contra la porta ni hi va haver cap allau per entrar. Hi va haver una protesta de desenes de milers de persones que van exercir cívicament el seu dret a la protesta. Continuo reivindicant aquest dret. Sense ell no hi ha democràcia. Això és el que es jutjarà. I sobre els danys als vehicles són tan puntuals com lamentables", ha detallat. "Una part dels danys van ser involuntaris (desenes de periodistes es van passar hores a sobre dels vehicles per prendre imatges). La ruptura de tres vidres, les rodes punxades i la xapa plena d'adhesius no té justificació però això no pot ser la base per acusar d'un supòsit delicte de sedició", ha relatat.

Sànchez ha recordat que "la Guàrdia Civil va desprotegir les armes. Les va abandonar dins del vehicle i no va fer res per protegir-les, sabent que quedaven desprotegides. Qualsevol agent sap que les armes no es poden quedar al vehicle si aquest es queda sense protecció. I si el vehicle queda sense vigilància les armes s'han de retirar del mateix". "Els vehicles no van ser protegits com sí que ho van ser altres vehicles policials com els que van participar aquell mateix matí a l'entrada i registre de la seu del mateix departament situada en la Gran Via a l'altura de Bruc. El més rellevant és que els cotxes que van quedar sense protecció van ser estacionats a la porta del pàrquing de la conselleria. Tan difícil era entrar al pàrquing?", s'ha preguntat.

Unitat d'acció en el judici

Demandat per un possible engany als independentistes, el diputat de JxCAT ha contestat: "l'autogovern intervingut. El Govern destituït. El Parlament dissolt. El president del Govern i quatre consellers en l'exili. La presidenta del Parlament a la presó. Sis membres del Govern a la presó. Els presidents de les dues entitats que lideraven des del 2012 les mobilitzacions ciutadanes més importants i pacífiques a Europa, a presó des de fa 15 mesos. On és l'engany?".

En relació amb la unitat d'acció en el judici, ha expressat que n'hi haurà. "Cada un amb el seu estil i amb les seves defenses", ha matisat. "Però la coordinació ha estat efectiva en la preparació i serà visible en el judici".

Sobre la pressió d'ERC per a una DUI els dies previs a la declaració d'independència i la posició negociadora d'avui, Sánchez ha comentat que "és Oriol Junqueras que ha d'explicar el gir de la seva actitud, i la de la seva gent, dies, hores abans de la DUI amb l'actitud o posició actual. Sens dubte cal saber llegir en cada moment les coordenades polítiques per adoptar les millors decisions i estratègies. L'important és decidir si es continua volent arribar al cim o es renuncia a ella. Jo continuo apostant per arribar al mateix cim", ha conclòs.