L'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, ha apel·lat tots els demòcrates espanyols davant la sentència del Tribunal Suprem que inhabilita el president de la Generalitat, Quim Torra​.

En una piulada, Sànchez, que està empresonat a Lledoners, ha qualificat la sentència de "vergonya suprema" i ha subratllat que "qualsevol demòcrata espanyol ha de sentir vergonya que s’inhabiliti un president per una pancarta".

Sànchez ha sentenciat que "una democràcia que supedita la llibertat d’expressió a l’obediència deguda no és una democràcia". El dirigent independentista ha acabat el missatge donant les gràcies al president Torra per la seva "dignitat".

Un any i mig d'inhabilitació

La Sala penal del Tribunal Suprem ha confirmat la condemna d'un any i mig d'inhabilitació imposada al president Torra per un delicte de desobediència, la qual cosa suposa incapacitar-ho per al càrrec que ocupa.

L'execució d'aquesta condemna correspon formalitzar-la ara al tribunal que el va jutjar per desobeir a la Junta Electoral Central (JEC), que li va ordenar retirar símbols independentistes durant el període electoral de les eleccions del 28 d'abril de 2019, que és el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Durant la vista pel recurs interposat contra aquesta condemna davant el Tribunal Suprem, celebrada el 17 de setembre passat, la Fiscalia va sol·licitar la confirmació de la sentència condemnatòria, mentre que la defensa del president va argumentar, per demanar la seva absolució, que Torra va ser tractat per la Junta Electoral Central (JEC) com a "minoria nacional" per "tres paraules en una pancarta" que haurien d'emmarcar-se en la seva llibertat d'expressió.