Davant la crisi que viu actualment el Govern de la Generalitat, l'exsecretari general de Junts per Catalunya Jordi Sànchez ha fet una crida al seu partit i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per "refer espais de confiança". En una entrevista a La 2, Sànchez ha demanat a les dues formacions que aparquin la seva rivalitat i que facin un últim "esforç" per posar-se d'acord i acabar amb l'amenaça de trencar la coalició que sustenta ara l'Executiu. L'exsecretari general ha advertit que amb el "desgast, tensions permanents i agressions verbals" cap a l'adversari, "no hauria estat possible" organitzar l'1-O el 2017, del qual justament se celebren els cinc anys. 

🔴 Crisi de Govern a Catalunya, última hora | Segueix el debat de política general enmig de la tensió entre ERC i Junts

Sànchez s'ha mostrat preocupat perquè considera que els dos socis de Govern es passen més temps "travessant línies vermelles" i "provocant danys irreversibles" que no pas al contrari. Ha admès  que "sempre hi ha hagut rivalitat i sospites" entre els partits independentistes, però ha remarcat que anteriorment sempre s'han acabat reconstruint els ponts i les confiances. 

En aquesta ocasió, el detonant del terratrèmol a Palau ha estat la intervenció de Junts en la primera jornada del ple de política general, en la qual Albert Batet va advertir a ERC que si no es complia el pacte de Govern demanarien sotmetre al president Pere Aragonès a una qüestió de confiança. Respecte a això, Sànchez ha reconegut que dimarts a la nit "no coneixia la proposta" que va verbalitzar Batet i ha afirmat que li  "va xocar", perquè és "una proposta políticament forta". 

L'evolució d'aquesta crisi de Govern passarà necessàriament la consulta a la militància que Junts va anunciar el passat dijous. Sobre aquesta, Sànchez ha afirmat que té clar que és el que votarà, però no ho ha compartit. 

Aragonès demana a Junts prendre decisió amb "celeritat"

El ple al Parlament d'aquest divendres ha començat amb la intervenció del president de la Generalitat, a petició del mateix. La seva intervenció s'ha centrat en la crisi de l'Executiu i ha demanat a Junts que prengui decisions amb "celeritat". A més, el president ha defensat que la seva aposta és que l'actual Govern "pugui continuar" per seguir servint la ciutadania i donar resposta als problemes estructurals. "Soc aquí per donar la cara i un missatge: necessitem institucions que estiguis 100% al servei de la ciutadania", ha sentenciat el president i ha afegit: "Vull traslladar el meu compromís de defensar les institucions de Catalunya i continuaré al davant d'un Govern dirigit al conjunt del país".