Jordi Pujol va ser objecte divendres a La Garriga (Vallès Oriental) d’un homenatge organitzat per l’Associació Àgora que defensa la llengua i la cultura catalanes. D’entrada, semblava que l’acte havia de ser emotiu i protocol·lari, però el discurs del president no ho va ser gens. En plena negociació de la investidura de Pedro Sánchez, Pujol va recordar com Convergència es va trobar en les mateixes circumstàncies que ara Junts per Catalunya i es va pronunciar inequívocament a favor de l’acord. “Els pactes, va dir Pujol, sempre costen alguna cosa, però cal ser capaç de tenir generositat i optimisme... cal pensar que la gent és bona i que respondrà positivament... partint de la base que aquell et fotarà o que tothom et fotarà no es fa mai res”. Segons Pujol “hem de mirar d’entendre’ns amb tothom que puguem... sense ser més ingenus del compte”.

"Construir Catalunya"

Les paraules de Pujol formaven part de la reivindicació que va fer del concepte “Construir Catalunya” com el leitmotiv de la seva doctrina política heretada, va dir, de Prat de la Riba –“nacionalista però no independentista”-, que “va saber implicar gent de diverses ideologies a la construcció del país”. “Nosaltres també vam seguir aquesta doctrina, vam ser constructius, vam ser útils a Catalunya i també vam ser útils a Espanya”.

Presentat pel periodista Jesús Conte i rebut per l’alcaldessa Meritxell Budó, el discurs del 126è president de la Generalitat no amagava algunes angoixes respecte de la situació actual del país. “Per construir un país -va dir- primer cal tenir identitat de país, després cal tenir un projecte, saber quin país vols, després has de trobar la gent, gent honesta, gent capaç i gent que s’estimi el país”. La principal preocupació que va expressar Pujol va ser per la llengua com a referent principal de la identitat. “Està molt bé que es pugui parlar el català al Congrés dels Diputats -va dir- però el més important és que el català ha de tenir una presència principal a l’escola".