Pedro Sánchez no necessitaria a Junts per ser investit president del govern espanyol si hi hagués repetició electoral, segons el càlcul de repartiment d'escons que ha realitzat el portal Electomania basant-se en les dades del darrer sondeig del CIS d'aquest dijous 21 de setembre. El PSOE seria el partit més votat i aconseguiria 135 escons, que sumats als 31 de Sumar, els 6 d'ERC, els 5 d'EH Bildu, els 3 del PNB i un del BNG —els socis de la coalició habituals per a suports parlamentaris puntuals durant la darrera legislatura— sumarien 181 escons, per sobre de la majoria absoluta necessària de 176 escons. D'aquesta forma, Sánchez no necessitaria un suport de Junts —que obtindria 8 escons, segons Electomania—, com sí que necessita d'acord amb la composició actual de la Cambra Baixa espanyola sobre els resultats del 23-J. 

 

 

Victòria del PSOE

El darrer baròmetre del CIS indica que, en cas de celebrar-se unes noves eleccions generals, el PSOE les guanyaria de forma clara, situant-se gairebé dos punts per sobre del PP (33,5% contra el 31,7% dels vots), malgrat que fa menys de dos mesos els populars van ser els més votats en les eleccions generals del 23-J. A més, aquest nou baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques, que tot i les crítiques al seu president, José Félix Tezanos, va ser finalment el més proper als resultats del 23-J, situa a Sumar per sobre de Vox, amb un 11,9% en estimació de vots per la confluència de partits de Yolanda Díaz, davant d'un 11,1% per l'extrema dreta de Santiago Abascal. Aquest resultat també mostra una davallada del PNB, que baixaria de l'1,12% al 0,9%, i, d'aquesta forma, perdria algun escó pel camí. 

 

Junts deixaria de ser clau

Amb la composició actual del Congrés després dels resultats del 23-J, Junts és clau en la política estatal, ja que una eventual investidura del líder socialista, Pedro Sánchez, requeriria el suport explícit del partit de Carles Puigdemont per tirar endavant, ja que ara mateix el PSOE, amb 121 diputats, no arriba només amb el suport dels socis habituals de govern (Sumar, ERC, EH Bildu, i PNB), en tant que es queden a 170 escons, per sota de la majoria absoluta de 176 i menys dels 172 que sumen PP, Vox, Coalició Canària i UPN. D'aquesta forma s'ha pogut veure com Puigdemont ha demanat Sánchez l'amnistia als encausats pel procés, l'oficialitat del català al Congrés i a la UE i un eventual camí cap a un referèndum d'autodeterminació, com a condició pel seu suport. Segons els sondejos del CIS, si hi hagués repetició electoral, Junts perdria aquest poder negociador.