El director de Neurologia de l'Hospital de Sant Pau, Alberto Lleó, ha explicat aquest dijous que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol evoluciona "favorablement" però que encara és aviat per saber si tindrà seqüeles de l'ictus que va patir dilluns. En una entrevista a TV3 ha assegurat que Pujol continua en observació després que la ressonància que se li va fer dimecres ha mostrat que hi ha una "lesió, que és dependent de l'artèria que estava obstruïda, l'artèria cerebral mitjana esquerra".

"Aquesta és la lesió que ha quedat, que és normal i era esperable perquè ja es veia en la ressonància que li havíem fet inicialment", ha remarcat el metge, malgrat aclarir que això no implica que tingui seqüeles. I és que, segons Lleó, hi ha persones que, malgrat patir un ictus, evolucionen favorablement i es poden recuperar del tot: "Necessitarem setmanes per veure l'evolució en aquest cas concret". Així, considera que encara és aviat per determinar si l'expresident català patirà seqüeles i ha afegit que continuarà ingressat aquest cap de setmana.

Els metges, per ara, descarten un risc vital

L'expresident català i líder de l'extinta CiU va ingressar a Sant Pau dilluns a les cinc de la tarda procedent de l'Hospital de Barcelona per una obstrucció aguda en una artèria cerebral, la simptomatologia de la qual va començar amb un trastorn del llenguatge. Tot i tenir 92 anys, l'equip mèdic, d'acord amb la família de l'expresident, va acordar sotmetre'l a una intervenció per retirar el trombe, perquè estava "en bones condicions prèvies malgrat la seva edat" i dins de les 8 hores des de l'inici de símptomes, segons va explicar en roda de premsa el doctor Joan Martí Fàbregas, director de l'unitat d'ictus de Sant Pau. L'equip mèdic li va aplicar un tractament endovascular, que va consistir a l'extracció mecànica del trombe a través de l'artèria femoral, i segons els metges la intervenció va ser reeixida. Pujol roman en observació a la unitat d'ictus de l'Hospital Sant Pau i els metges consideren que no hi ha un risc vital, encara que encara han d'esperar uns dies per veure si li queden seqüeles.

Cal diferenciar entre un ictus isquèmic —que bloqueja una artèria— i un ictus hemorràgic —que deriva del trencament d'un vas sanguini al cervell i provoca una hemorràgia—. Així doncs, els símptomes principals d'un ictus isquèmic són la dificultat per parlar i articular les paraules; confusió; paràlisi de la cara, braç o cama o entumiment d'aquestes parts; problemes de visió; dificultats per caminar i mantenir-se dret o un mal de cap agut que també pot generar mareigs que poden derivar en la pèrdua d'equilibri o de coordinació. L'ictus isquèmic és l'accident vascular cerebral més freqüent. Els vasos sanguinis queden bloquejats o bé s'estrenyen i hi ha una reducció considerable del flux sanguini. Els motius d'aquest bloqueig dels vasos sanguinis acostumen a ser l'acumulació de greix o altres coàguls sanguinis que es desplacen per la sang fins a arribar als vasos sanguinis del cervell, donant peu a la isquèmia.