Jordi Cuixart se'n va a viure "temporalment" a Suïssa. Així ho ha anunciat ell mateix en un acte d'Òmnium Cultural a Sant Just Desvern (Baix Llobregat) celebrat aquest dilluns, en el qual ha precisat que ho fa per representar l'estratègia internacional de l'entitat a Europa com a president d'Òmnium Civil Rights Europe (OCRE) i seguir denunciant la vulneració de drets fonamentals per part de l'estat espanyol, coincidint amb la causa oberta al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). De fet, el mateix Cuixart ja va denunciar el CatalanGate davant l'ONU a Ginebra (Suïssa) el passat 30 de juny. La marxa de l'expresident d'Òmnium cap a terres helvètiques també s'explica perquè la seva empresa d'embalatge està creant un centre d'innovació al país juntament amb una universitat suïssa. El nom de l'empresa és Aranow i té la seu a Polinyà (Vallès Occidental).

 

"Volem utilitzar tots els fronts per aconseguir el nostre objectiu, que és l’assoliment de la República Catalana perquè estem convençuts que ho tornarem a fer i ho farem junts", ha assenyalat Cuixart durant l'acte, on ha intervingut de manera telemàtica. Així doncs, ha precisat que les Nacions Unides seran un dels fronts principals on Òmnium Cultural posarà el focus per denunciar la repressió i la vulneració de drets humans per part de l'Estat. Ho farà mitjançat OCRE, entitat que lidera des del mes de febrer (quan va passar el relleu a Xavier Antich). Però la cosa no acaba aquí: l'expresident d'Òmnium té pendent resoldre el recurs davant del TEDH contra l'estat espanyol pel seu empresonament polític durant gairebé quatre anys.

Acte Omnium Jordi Cuixart Xavier Antich Anais Franquesa / Òmnim
L'acte d'Òmnium Cultural amb Jordi Cuixart, Xavier Antich i l'advocada penalista Anaïs Franquesa / Òmnium Cultural

La denúncia del CatalanGate

L'acte d'aquest dilluns forma part de la campanya de denúncia del CatalanGate que l'entitat organitza arreu del territori. A part de Cuixart, també hi han participat el mateix Antich i l'advocada penalista Anaïs Franquesa. Antich ha recordat que existeix una causa general amb més de 4.200 causes repressives contra l'independentisme català, alhora que ha reivindicat que Òmnium vol "convertir la repressió en lluita". Sobre l'espionatge amb Pegasus (que afecta com a mínim a 65 independentistes), el president de l'entitat ha assegurat que demostra la persecució política "contra tot un projecte polític". "És un escàndol monumental des de la perspectiva internacional", ha dit Antich. Finalment, Franquesa ha deixat clar que "els Estats no tenen un poder il·limitat per fer el que vulguin, els límits els marca sempre el respecte als drets fonamentals".

L'anunci de Cuixart es produeix, justament, una setmana després que Anna Gabriel es presentés al Tribunal Suprem. Recordem que l'exdiputada de la CUP fa quatre anys que viu exiliada a Suïssa, on ara marxa l'expresident d'Òmnium. Però en el cas de Cuixart no parlem de cap mena d'exili: té llibertat absoluta de moviments i, per tant, podrà tornar a Catalunya sempre que vulgui. Gabriel va comparèixer davant la justícia de manera voluntària per tal d'intentar regularitzar la seva situació processal, de manera que va quedar en llibertat provisional i va tornar al país helvètic.