"No hi ha cap tipus de penediment. Tot el que vaig fer ho tornaria a fer perquè estic convençut que és el que havia de fer". Amb aquesta fermesa encarava la seva declaració final en el judici del procés el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, malgrat la presó i malgrat la repressió de l'Estat. Ho deia un Cuixart que va arribar a la presidència de l'entitat el desembre de 2015, quan l'entitat tenia poc més de 50.000 socis i que avui arriba a tenir més de 190.000 afiliats, sent l'entitat cívico-cultural d'Europa amb més socis. Aquest dissabte s'acaba la presidència de Cuixart i s'obre una nova etapa amb el filòsof Xavier Antich al capdavant de l'entitat, una etapa que el mateix Antich ha assegurat que es caracteritzarà per seguir el camí que han marcat durant aquests sis anys a l'entitat els seus predecessors, una etapa on Antich compartirà viatge amb personalitats com la periodista Mònica Terribas, l'exconseller Joaquim Forn o l'exdiputat de la CUP David Fernàndez.

És la candidatura Òmnium 26, l'única presentada per rellevar l'equip de Jordi Cuixart i Marcel Mauri i que aquest dissabte serà proclamada en l'Assemblea General de l'entitat després de gairebé dues setmanes en què els socis han pogut votar-la, sent l'única candidatura que s'ha presentat per aquest relleu, un relleu que va arribar després que el mateix Cuixart expliqués que no es tornaria a presentar perquè calen nous lideratges. Així doncs enguany es renoven els càrrecs de presidència, vicepresidències primera i segona, secretaria, tresoreria i 11 de les 18 vocalies. Un equip que liderarà Antich amb l'objectiu de seguir el camí traçat pel mateix Cuixart i la ja no present Muriel Casals: "Venim de lluny, i l'objectiu és la República catalana, que volem assumir des del reconeixement de la diversitat i la preservació de la cohesió social", apunta Antich en la presentació de la seva candidatura.

Una candidatura que l'equip assegura que neix de la responsabilitat i el sentit del deure, l'emoció i el respecte de formar part de l'entitat: "Som societat civil organitzada en un país que ho vol tot i que aspira a sumar més gent al projecte, sense cap renúncia i amb tota la determinació", segueix l'exposició d'aquesta nova candidatura, que assegura que els reptes que venen només podran guanyar-se amb organització, compromís, anticipació, mobilització permanent, acció no-violenta, "i, quan calgui, desobediència civil". 

Les noves cares

President: Xavier Antich i Valero
L'equip de Xavier Antich per rellevar Cuixart a Òmnium: els noms de la nova etapa

Nascut a la Seu d'Urgell l'any 1962, Xavier Antich és doctor en Filosofia i professor a la Universitat de Girona des de fa deu anys. Ha publicat diversos llibres i més d'un centenar d'articles, i ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació. L'any 1992 va guanyar el Premi Joan Fuster d'Assaig per El rostre de l'altre. Durant 10 anys ha estat president de la Fundació Antoni Tàpies, i va ser membre del primer Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de Catalunya. Ha estat activista cultural en diverses trinxeres des de fa dècades, i és membre de la Junta Directiva d'Òmnium des de desembre de 2017, on ha estat responsable de l'àrea de Drets Civils i Polítics, i impulsor de l'Escola de Formació Guillem Agulló​.

Vicepresidenta primera: Mònica Terribas i Sala
L'equip de Xavier Antich per rellevar Cuixart a Òmnium: els noms de la nova etapa

Nascuda a Barcelona l'any 1968 és periodista, doctora per la Universitat d'Stirling (Escòcia) i professora titular del Departament de Periodisme i Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra. Popularment coneguda per haver conduït el programa El Matí de Catalunya Ràdio, també va ser directora de Televisió de Catalunya. És membre de l'Institut d'Estudis Catalans, patrona de la Fundació Guttman, i la Fundació Catalana per la Síndrome de Down, entre d'altres. 

Vicepresidenta segona: Marina Gay i Faura
L'equip de Xavier Antich per rellevar Cuixart a Òmnium: els noms de la nova etapa

Nascuda a Barcelona l'any 1977, és enginyera de camins, canals i ports per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Després d'haver format part de l'equip de la Fundació Jaume Bofill, actualment és directora de Catesco, l'antic Centre UNESCO de Catalunya. En el món associatiu prové de l'escoltisme, on va ser presidenta d'Escoltes Catalans entre 2006 i 2009, i està orientada a l'educació per a la ciutadania global i el desenvolupament sostenible. Pel que fa la relació amb Òmnium, va formar part de l'equip impulsor de l'entitat a l'Eixample de Barcelona, i és vocal de la Junta Directiva des de desembre de 2015, sent responsable dels àmbits d'educació, llengua i cohesió.

Tresorera: Marta Garsaball
L'equip de Xavier Antich per rellevar Cuixart a Òmnium: els noms de la nova etapa

També nascuda a Barcelona (1971), és advocada i funcionària de la Generalitat, actualment directora de serveis del departament de Cultura. Prové del món de l'escoltisme, va participar en la creació d'Òmnium Gràcia i actualment és vocal de la Junta Directiva, responsable de l'àrea de Territori i impulsora d'alguns dels projectes antirepressius de l'entitat.

Secretària: Marina Gallés i Clarà
L'equip de Xavier Antich per rellevar Cuixart a Òmnium: els noms de la nova etapa

Nascuda a Barcelona l'any 1979, és també advocada i té un màster en Migracions Internacionals. És especialitzada en Dret d'Estrangeria i Asil, ha treballat en el seu propi despatx, multinacionals i ONGs. És membre de la Comissió de Dones Advocades de l'ICAB. Dins l'àmbit associatiu, va ser responsable internacional del Consell Nacional de la Joventut.

Vocal 1: Joaquim Forn i Chiariello
L'equip de Xavier Antich per rellevar Cuixart a Òmnium: els noms de la nova etapa

De Barcelona de l'any 1964, ha estat pres polític per l'1 d'octubre de 2017, després d'haver estat conseller del Govern de Carles Puigdemont. Llicenciat en dret, ha estat monitor d'esplai i ha col·laborat en nombroses entitats i iniciatives relacionades amb la promoció de la llengua, la cultura i la identitat catalanes. Abans de ser conseller de la Generalitat va ser regidor de l'Ajuntament de Barcelona, i actualment treballa en una empresa del sector audiovisual.

Vocal 2: David Fernàndez i Ramos
L'equip de Xavier Antich per rellevar Cuixart a Òmnium: els noms de la nova etapa

De la Vila de Gràcia de Barcelona i nascut l'any 1974, és principalment conegut per haver estat una de les cares visibles de la CUP al Parlament de Catalunya, però més enllà d'aquesta etapa institucional és activista social vinculat a diferents moviments socials, i actualment és treballador de la cooperativa de serveis ètics financers Coop57. Forma part del comitè de coordinació del Projecte Lliures (de pobresa, d'exclusió i de desigualtats) i de l'àrea de formació de l'Escola Guillem Agulló. 

A banda d'aquestes principals noves cares, la llista de vocals l'acaben de conformar persones diverses de múltiples àmbits i lluites com l'escriptora feminista Natza Farré, la periodista Natalia Touzon, l'activista vinculada a la justícia econòmica i social Iolanda Fresnillo, la llicenciada en biologia Núria Basi, el doctor en filosofia Àngel Castiñeira, l'economista Gerard Pijoan, l'historiador Lluís Duran, l'advocat Didac Amat i el politòleg Marc Sanjaume. 

Els eixos de la nova etapa

 

Una Catalunya lliure, que pugui decidir el seu futur en llibertat. Un dels reptes que es marca la nova candidatura és que Òmnium segueixi sent referent en la lluita contra la repressió, però no amb clau de resistència, sinó apostant per la intel·ligència col·lectiva, l'activisme organitzat i l'empoderament de la societat civil, elements que han de fer possible estar preparats i més determinats per un nou embat que permeti que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república.

Una cultura emancipadora, capaç de transformar la societat. El nou equip vol enfortir una cultura que estigui al servei de la cohesió social, creant i potenciant projectes que facilitin l'accés als béns i als serveis culturals, que emparin i potenciïn la capacitat creativa i el talent. Enfortint, també, la creació audiovisual en català.

Una llengua catalana forta, instrument de cohesió social. I més enllà de la cultura, l'equip d'Antich vol treballar per seguir defensant amb convenciment el model d'escola catalana, però també, ara en ple retrocés de l'ús social del català, reforçant els projectes que permetin potenciar l'ús de la llengua, amb atenció especial al jovent i a les persones nouvingudes que formen part de la nova ciutadania de Catalunya.

Un futur compartit per a tothom. Minorar les desigualtats i revertir els actuals indicadors de vulnerabilitat, i fer-ho amb projectes que facin de la diversitat un valor a l'alça i que apostin per la col·laboració com la principal estratègia, partint del reconeixement i l'empatia mutus entre persones i col·lectius: "Només tenim futur si és compartit, sense deixar ningú pel camí".

Una veu potent en el concert internacional. El nou equip també mira cap a la comunitat internacional com actor que cal interpel·lar davant la repressió de l'Estat i la persecució de l'independentisme. És així com asseguren que seguiran denunciant la vulneració de drets humans als tribunals internacionals i construiran xarxa i complicitats a Europa a favor de l'exercici d'autodeterminació.

Una entitat viva, sòlida, organitzada i participativa. El creixement d'Òmnium en els últims anys ha estat espectacular i l'equip vol mantenir aquest element en alça, però alhora assegurant que s'afavoreix la participació dels socis i fer-los activistes: "La força d'Òmnium, com la del país, és la seva gent, i ens mou la voluntat de ser més útils: treballem per ser més forts perquè aspirem a ser encara més útils".