Primer dia de feina fora de la presó. Directe de Lledoners, Jordi Cuixart ha entrat, cap a les nou del matí, a la fàbrica Aranow, l'empresa de la qual és propietari, tal com va autoritzar el centre penitenciari. Empresonat des del 16 d'octubre de 2017, ha arribat al polígon de Sentmenat amb pas ferm i un somriure d'orella a orella. Sense fer declaracions, perquè no li està permès, però sí amb un missatge per als seus companys i treballadors, que l'han rebut afectuosament a l'entrada. Els ha saludat amb un "bon dia família" i s'ha compromès a seguir "lluitant per tirar endavant l'empresa i per la llibertat i l'amnistia. Al vespre tornarà a dormir a la seva cel·la. 

A les vuit del matí, després del primer recompte del dia, un cotxe amb un company d'Òmnium l'ha recollit a Lledoners. Surt sense acompanyament policial, perquè el permís que li han concedit així ho preveu. Es tracta d'un vot de confiança en el reclús. Cuixart estarà fins al migdia al polígon de Sentmenat i a la tarda anirà a una entitat on farà voluntariat amb persones en risc d'exclusió social. Abans de les vuit del vespre, quan es fa l'últim recompte d'interns de la jornada, haurà tornat al centre penitenciari. 

Cuixart -

L'empresa Aranow Packaging Machinery compta amb una cinquantena de treballadors i està especialitzada en el disseny i la producció de maquinària industrial per a envasats. Malgrat l'empresonament, Cuixart mai ha deixat de ser-ne el director general. Segons va explicar Òmnium, des que està privat de llibertat ha seguit fent feina per a la companyia i "ara podrà desenvolupar aquestes tasques des de la mateixa seu". 

jordi cuixart arriba marina fernandez

Fa tot just una setmana, la junta de tractament de Lledoners va acordar aplicar el 100.2 a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez i atorgar-los un permís per sortir de dia, entre setmana, per anar a treballar. En el cas del president d'Òmnium Cultural, podrà anar a la fàbrica cinc dies, de dilluns a divendres, durant nou hores i mitja. El cap de setmana i les nits les tornarà a viure entre reixes. Ahir mateix, la presó de Mas d'Enric va acceptar que Carme Forcadell pugui sortir tres dies a la setmana per fer tasques de voluntariat, concretament per cuidar la seva mare. Dimarts, la jutgessa de vigilància penitenciària va ignorar els arguments en contra de la Fiscalia i va concedir a Cuixart, que ja ha complert una quarta part de la pena, un altre permís de 72 hores —del qual encara no ha gaudit. 

Treballar per unes hores de llibertat

El camí cap a la sortida de la presó va començar un cop coneguda la sentència del 14 d'octubre. En aquell moment va activar-se la maquinària judicial de totes les defenses: des de recursos fins a la petició de permisos. L'11 de setembre, el Departament de Justícia els va concedir el segon grau, una qualificació que va decebre molts dels presos, que esperaven un tercer grau que els hauria permès poder sortir durant tot el dia i només anar a dormir a la presó. 

Amb tot, l'activació del segon grau obria la porta a l'article 100.2 del Reglament Penitenciari, que se'ls podia aplicar si demostraven que tenien una feina que no estigués vinculada ni a la política ni a l'administració pública. 

Hi ha ja altres precedents mediàtics que han protagonitzat permisos d'aquest tipus. És el cas d'Iñaki Urdangarin o de Jordi Pujol Jr.