El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, podrà sortir de la presó durant 72 hores després que el jutjat de vigilància penitenciària ho hagi autoritzat argumentant que ja ha complert "la primera quarta part de la condemna des del dia 14 de gener del 2020".

Aquesta notícia arriba després que el passat 31 de gener la fiscalia s'oposés a la concessió d'un permís de tres dies sol·licitat per Cuixart i que comptava amb l'informe favorable de la junta de tractament de la presó de Lledoners. El ministeri fiscal considerava prematura la concessió del permís, el segon demanat pel president d'Òmnium Cultural, perquè el temps de compliment de la sentència era escàs.

 

Ara, la jutge considera que, tot i l'oposició de la fiscalia, el dirigent independentista compleix els dos requisits mínims previstos a l'article 154 del Reglament Penitenciari per a la concessió de permisos ordinaris de sortida. 

En primer lloc, el 14 de gener Cuixart ja havia complert una quarta part de la condemna i, en segon lloc, el jutjat de vigilància penitenciària assegura que l'"intern té bona conducta a la presó i s'adapta a la normativa legal". De la mateixa manera, apunta que "no té cap expedient disciplinari i que té una bona evolució conductual al mòdul on està ubicat".

En la mateixa línia, el jutjat subratlla que "no accepta" les argumentacions que el ministeri fiscal fa constar en el seu informe on s'oposa al permís de Cuixart.

La ideologia política de Cuixart

La interlocutòria també indica que "no es pot pretendre, tal com vol el ministeri fiscal, que l'intern realitzi un programa específic per canviar o modificar el seu pensament o ideologia política, sens dubte referint-se a la voluntat de l'intern de seguir reivindicant el dret a decidir sobre la situació de Catalunya, de manera pacífica i no violenta".

La jutge assegura que la ideologia de Cuixart "és legítima", ja que "forma part del programa de diversos partits polítics actius a Catalunya, i ni aquests partits ni els seus programes electorals s'han declarat inconstitucionals".

Finalment, la interlocutòria del jutjat recorda que Cuixart té previst complir la meitat de la condemna l'abril del 2022, les dues terceres parts l'octubre del 2023, les tres quartes part el juliol del 2024 i la seva llibertat definitiva l'octubre del 2026.