L’expresident d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha reclamat aquest dimarts “preservar els grans consensos de país” en un moment com l’actual, de “manca de tolerància”, i ha dit que cal “exigir” als polítics que no els afebleixin amb el “relat curt de la política”. En l’acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi, que s’ha fet al Teatre Joventut de l'Hospitalet de Llobregat, Cuixart ha advertit que Catalunya “no es pot permetre el luxe” d'erosionar els consensos del país, que les personalitats homenatjades amb les Creus de Sant Jordi, “i les seves lluites compartides”, representen.

Ara bé, Cuixart ha admès que hi ha raons perquè la gent estigui "emprenyada" i ha manifestat que “cal estar disposats a revoltar-se” contra el desànim: “No hem de permetre que ningú ens instal·li en el derrotisme: una vegada més, no passaran”. Poques hores abans que el president a l’exili, Carles Puigdemont, rebi la sentència sobre la seva immunitat, al costat dels també exiliats Toni Comin i Clara Ponsatí, Cuixart ha volgut dedicar la Creu de Sant Jordi que ha rebut “a Carles Puigdemont i a Marta Rovira i a totes les persones que pateixen l’exili i la repressió per defensar la llibertat d’expressió com Pablo Hasél”. Cuixart ha acabat el seu discurs demanant que tothom persisteixi, “des d’allà on cadascú sigui útil, amb l’esperança de no perdre mai l’esperança”.

Pere Aragonès reivindica Catalunya com a "terra de llibertats"

L’acte l’ha tancat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb un discurs on ha subratllat l’essència de Catalunya com a “terra de llibertats”. El president ha remarcat que els homenatjats amb les Creus de Sant Jordi “són una mostra d’aquest país, d’un país que batega amb els ciutadans i ciutadanes que construeixen des dels seus barris noves oportunitats per a tothom”.

Aragonès ha emfasitzat en la seva intervenció que els catalans continuaran construint “la terra de llibertats a Catalunya” perquè “som i serem una terra de llibertats” —ha remarcat—. “En un moment com l’actual, on es qüestionen molts drets i llibertats que s’havien assolit, avui hem de fer una defensa dels drets individuals i col·lectius de Catalunya i a Catalunya”. Per a Aragonès, “davant aquesta amenaça que es viu arreu del planeta, hem de seguir teixint ciutadania i nació compartida”.

El president de la Generalitat també s’ha referit a la defensa de la llengua i a l’acollida de persones d’altres orígens al país. Finalment, ha remarcat que Catalunya “mira a Europa, perquè sap que sol pel món no es va enlloc, per tal de fer front als grans reptes de la humanitat”. Aragonès ha subratllat l’europeisme del Govern i ha defensat que Europa “és l’espai natural d’un somni polític, d’interlocució i de teixir aliances” per a la defensa de “consensos edificats sobre els valors de la llibertat, la igualtat i la fraternitat, la base perquè tothom pugui tenir una vida molt millor”.