La decisió de Donald Trump de prescindir del lligam dels EUA amb l'Organització Mundial de la Salut obligarà l'organització a estrenye's el cinturó i reduir a la meitat els seus departaments, així com els membres del seu equip directiu. L'entitat ha anunciat aquest dilluns que s'ha vist en la necessitat de repensar i aprimar el pròxim pressupost biennal 1.100 milions de dòlars per compensar la injecció del país nord-americà. Així, els comptes per al 2026-2027 se cenyiran a 4.200 milions de dòlars, davant els 5.300 milions previstos en un inici. "L'organització no pot fer tot el que els estats membres li demanen amb els recursos dels quals disposa", lamenta el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, qui insisteix que les retallades del magnat nord-americà estan afectant directament l'accés a la salut d'una setantena de països "justament ara que necessiten una OMS forta". Els Estats Units era el país que més diners donava a l'OMS.

"En almenys una setantena de països els pacients no estan rebent els tractaments que necessiten, els centres de salut han tancat, les treballadores sanitàries han perdut les seves feines i més gent ha de pagar de la seva butxaca les despeses mèdiques", continua. Ghebreyesus ha comparegut aquest dilluns en la primera jornada de l'assemblea anual de l'organització, davant de ministres i responsables de sanitat dels més de 190 països membres de l'entitat. En aquesta trobada hauran d'aprovar el pressupost i comprometre's a la donació de recursos

Les intencions de Trump, de sobres conegudes

Les intencions del president estatunidenc de tancar l'aixeta a l'OMS feia temps que se sabien. De fet, durant el seu primer mandat, Trump ja havia decidit retirar el suport dels Estats Units a l'organització, però l'expresident Joe Biden va revocar la decisió. Això va servir a l'entitat per preparar-se i emprendre una reforma financera. Una de les propostes sobre la taula és demanar als estats membres que augmentin les seves aportacions de manera progressiva fins a costejar la meitat del pressupost. Durant aquests anys, el gruix més important del pressupost eren contribucions voluntàries dels països. 

L'organització només tindria assegurats 2.600 milions

"Sabem que amb el panorama actual, mobilitzar aquesta suma serà difícil", reconeix el director general. Sumades les contribucions d'obligat compliment i un mecanisme existent per la recaptació de donacions, l'OMS podria tenir assegurats 2.600 milions de dòlars, el que deixaria una gran bretxa encara per cobrir. En aquest sentit, Ghebreyesus subratlla que la xifra és assumible, sobretot si es compara amb la inversió en defensa dels països. "Es destinen 2.100 milions en despesa militar al món cada vuit hores", afirma. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!