La sortida efectiva del Regne Unit de la Unió Europea es va produir l’1 de febrer del 2020. Cinc anys després, el Regne Unit i el bloc europeu han mantingut la primera cimera després del Brexit. La trobada, que ha tingut lloc a Londres, ha finalitzat amb declaracions molt positives tant per part de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, com per part del primer ministre britànic, el laborista Keir Starmer. Els dos socis han pactat una nova Associació Estratègica.
Von der Leyen ha assegurat que el nou acord suposa “girar full” de la relació en el passat. “Estem obrint un nou capítol en la nostra relació. Aquesta és la història d’uns socis històrics i naturals que es troben estretament en l’escena mundial, afrontant els mateixos reptes, assumint els mateixos objectius, compartint els mateixos valors”, ha afegit la presidenta de la Comissió Europea un cop ha acabat la cimera.
Al costat de Von der Leyen han comparegut també el primer ministre britànic i el president del Consell Europeu, António Costa, que la UE i el Regne Unit ara estan “buscant solucions que siguin beneficioses per als nostres pobles”. Von der Leyen ha subratllat que l’acord obre la porta a la participació del Regne Unit en el programa europeu d’inversions en defensa (SAFE), que projecta aconseguir 150.000 milions d’euros de préstecs per adquisicions conjuntes.
A banda d’aquest aspecte, Von der Leyen també ha avançat que han acordat estudiar la participació del Regne Unit en el mercat elèctric de la UE, aspecte que considera rellevant pel que fa a l’estabilitat dels fluxos energètics i la seguretat energètica comuna. També ha destacat que això possibilitaria abaixar els preus de l’energia i atraure més inversió privada gràcies a l’estabilitat reguladora.
Una “nova era”
En el seu torn de paraula, Keir Starmer s’ha mostrat molt satisfet del pacte i ha assenyalat que l’Associació Estratègica “marca una nova era” de les relacions del seu país amb la UE. El Regne Unit guanya amb l’acord diversos punts que inclouen facilitar fluxos comercials de productes agrícoles i un pacte pesquer que garantirà l’accés recíproc a les aigües britàniques i europees fins a 2038.
“Aquest acord és una victòria per a les dues parts i aconsegueix allò que els britànics van votar: ens dona accés sense precedents al mercat de la UE a la vegada que manté les línies vermelles del nostre programa electoral”, ha afirmat Starmer, en referència al control de les seves duanes. El laborista ha dit que el seu país “torna a l’escena mundial”, un cop ha tancat les darreres dues últimes setmanes acords econòmics i comercials amb l'Índia, Estats Units i finalment la UE. Starmer s’ha mostrat convençut que l’acord sanitari i fitosanitari per alinear les regles del sector agroalimentari “impulsarà les exportacions britàniques i farà més barat el preu dels productes en els supermercats”.