Aquest dimarts fa un any que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart entraven a la presó de Soto del Real després de comparèixer a l'Audiència Nacional de Madrid acusats de sedició. En motiu d'aquesta efemèride, Jordi Cuixart ha enviat una carta als socis i companys d'Òmnium per explicar la seva situació un any després. La carta arriba l'endemà que Amnistia Internacional denunciï que l'expresident de l'ANC i el president d'Òmnium Cultural són a la presó des de fa un any i exigeixi alliberar-los

En les missiva, Jordi Cuixart recorda que avui "fa un any que en Jordi Sánchez i jo entràvem a la presó de Soto del Real, en aquell a por ellos de jutges i fiscals ple d’impunitat", si més no, afirma que "es van equivocar" perquè "el moviment sobiranista està més consolidat que mai".

El líder d'Òmnium manifesta que "L’objectiu no pot ser sortir de la presó, sinó afrontar el següent embat que ens planteja l’Estat de l’única manera que sabem fer en aquest país: units des de la diversitat, la transversalitat i la radicalitat democràtica".

Cuixart cita Ramin Jahanbegloo, Director del Centre de la Pau Mahatma Gandhi de la Universitat de Jindal, que va indicar que "tot allò què està passant a Catalunya com una autèntica revolució dels valors", i ho resumia en la "voluntat de bona part de la societat catalana de mantenir-se fidels a la noció de democràcia". 

Finalment, el dirigent d'Òmnium recorda que "un dels objectius de la repressió és la divisió" però que tot i això no perd "l'esperit crític al voltant de la situació política en la qual ens trobem". 

Sànchez assegura que que no canviaria res del que va fer

Per la seva banda, l'expresident de l'Assemblea, en una carta enviada a RAC1, manté que no canviaria res del que va fer i centra l’atenció en el poder judicial. L’acusa d’haver-los engarjolat sense arguments i seguint criteris parcials que no haurien de ser admissibles.

Jordi Sànchez subratlla que, tot i que fa 365 dies que està empresonat, la presó no el defineix. Tanmateix, creu que la situació dels presos polítics "defineix la visceralitat, la manca de parcialitat, els apriorismes i la politització dels jutges del Tribunal Suprem i en particular del jutge Llarena".

Sànchez també assegura que mai renunciarà als seus drets a la llibertat d’expressió i manifestació ni tampoc al dret d’autodeterminació. En la mateixa línia, avisa que no canviarà les seves creences per poder sortir d’una presó que troba arbitrària.

Sànchez acaba advertint que ningú podrà comprar el seu silenci o la seva renuncia a expressar-se i manifestar-se. "Vull sortir ja de la presó, però no a qualsevol preu", sentencia l'exdirigent de l'ANC.

Aquesta és la carta de Jordi Sànchez, que també ha adreçat a El Nacional.