La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha denunciat aquest diumenge que la Constitució espanyola, que avui es commemora que fa 42 anys que es va aprovar, "ampara el règim del 78, i està subscrita pel feixisme més cacic, carca i demofòbic de la història".

A més, segons és recull en un comunicat d'ERC, Jordà ha manifestat que s'ha de lluitar contra el feixisme. "Davant del feixisme, plantem cara, en tots els sentits, i el combatem i el vencem”, ha ressaltat la consellera, que es presentarà en les eleccions del 14-F com a cap de llista per Girona.

Crítiques al Suprem

Una mostra d'això, ha valorat Jordà, és que la " Constitució permet que la Dolors Bassa, la Carme Forcadell i la resta de presos polítics estiguin a la presó”. Precisament, Jordà ha visitat aquest diumenge a la consellera Bassa a la presó de Puig de les Basses, on es troba interna després que el divendres passat el Tribunal Suprem revoqués el tercer grau que li havia atorgat el jutjat penitenciari. 

Bassa ingressa presó - acnMoment en què Bassa reingressa a la presó després de la revocació del Suprem / ACN

“Després que els jutjats penitenciaris avalessin el que deien les juntes de tractament de les presons, ens arriba una vegada més el Suprem, que s’assembla cada vegada més al Tribunal d’ordre públic de l’època franquista, i ho revoca”, ha criticat Jordà, que ha acudit al centre penitenciari acompanyada de la diputada Montserrat Bassa, germana de Dolors Bassa. 

Actuació del govern espanyol


D'altra banda, Jordà ha tingut un missatge pel govern espanyol de coalició, format per PSOE i Podemos. "Ens mantenim ferms, però la nostra paciència no és infinita i cal que el govern espanyol actuï”.

Per això, ha exigit tant al president Pedro Sánchez com al vicepresident Pablo Iglesias que responguin a les demandes catalanes amb una amnistia per totes les persones represaliades i donant veu a la ciutadania catalana. “Defensem, com no pot ser d’una altra manera, l’amnistia i un referèndum d’autodeterminació”, ha afirmat Jordà.

Per la seva part, Montserrat Bassa també ha instat els socialistes espanyols a denunciar la retirada del tercer grau als presos polítics. “El PSC que ni tan sols ha estat capaç de denunciar la retirada del tercer grau i, per tant, no només són còmplices, sinó que mostren un grau extrem d’inhumanitat”, ha reblat la diputada.

Trencament amb Demòcrates

Per últim, Jordà també s'ha referit el fet que ERC hagi extingit l’acord amb Demòcrates de Catalunya després que es fes pública la seva participació en una reunió amb col·lectius ultres i identitaris.

La consellera s’ha mostrat contundent: “Les explicacions que ens van donar no ens van semblar satisfactòries i se’ls ha convidat a marxar. Nosaltres no ens asseiem ni amb ultres ni amb feixistes. El feixisme el combatem i el guanyem, sempre”.