Els controls policials amb què van ensopegar a la Jonquera una part dels vehicles que es dirigien aquest dissabte a l'acte del Consell de la República a Perpinyà eren els previstos, segons la Delegació del Govern, que encapçala Teresa Cunillera. Aquest cap de setmana s'ha atribuït a l'embús provocat pels controls la impossibilitat que alguns autocars hi arribessin a temps a l'acte.

Fonts de la Delegació consultades per ElNacional.cat argumenten que els controls de la Guàrdia Civil eren els mateixos que es fan tots els caps de setmana i responen al nivell 4 d'alerta terrorista. "No s'ha fet res extraordinari", asseguren.

Pel que fa els controls del Cos Nacional de Policia (CNP), puntualitzen que es van aixecar a quarts de 9 del matí i que "era el dispositiu que es va acordar amb tots els cossos policials i la Gendarmeria francesa".

L'embús provocat pels controls policials va provocar protestes a les xarxes al llarg del matí. Fins i tot el conseller d'Interior, Miquel Buch, hauria trucat a la delegada, Teresa Cunillera, per demanar explicacions.

L'Oficina de Drets Civils i Polítics, depenent de la vicepresidència del Govern, va advertir a través d'una piulada de la vulneració que comporta que els poders públics impedeixin l'exercici del dret de reunió pacífica.

La polèmica davant les dificultats perquè aquests vehicles aconseguissin arribar a la seva destinació va estar present també a les intervencions que es van fer al llarg de l'acte. El president a l'exili, Carles Puigdemont, va denunciar durant el seu parlament que mentre ell intervenia hi havia "milers de persones encallades a les carreteres per motius que tots sabem".

Es calcula que uns 600 autocars, a banda d'una quantitat molt important de vehicles privats, es van traslladar aquest dissabte a Perpinyà per participar en l'acte del Consell per la República.