Quan Joan Carles I va tornar a l'Estat, concretament al seu estimat Sanxenxo, no ho va fer per donar explicacions ("Explicacions, de què?, va dir ell), sinó per sortir a navegar amb un dels grans amors de la seva vida, el veler Bribón, a les aigües gallegues. Aquesta tornada va generar molts titulars, també per saber d'on provenien els diners que van pagar el dispositiu de seguretat que va acompanyar l'ex cap d'Estat durant la seva visita llampec a Espanya. També sobre el dispositiu policial desplegat a Sanxenxo per evitar incidents. I Jon Iñarritu, diputat d'EH Bildu, ha volgut preguntar al govern espanyol perquè aclareixin els detalls d'aquest desplegament al voltant del veler Bribón. La divertida sorpresa del polític basc ha arribat en la resposta, ja que en lloc de referir-se al vaixell, han contestat directament sobre la seguretat al voltant de l'emèrit. 

"Vaig fer una pregunta al govern espanyol pel veler "Bribón" i em responen per l'emèrit. Que agosarats!". Aquest és el missatge que publicat avui a Twitter Iñarritu, acompanyat de emoticones de riure i també de dues fotografies que mostren el contingut tant de les preguntes com de les respostes. Concretament, les qüestions eren: Quin era el desplegament policial al voltant del Bribón? Quants agents, de quins cossos policials i quines unitats van participar en aquest desplegament? Quin va ser el seu cost?. 

Mentrestant, el govern espanyol ha proporcionat a Iñarritu les següents respostes: "En relació amb la pregunta se l'informa que la seguretat de la Família Reial, també el servei d'escolta i protecció personal depèn de la Casa Reial. Per altra banda, tal com ha manifestat el ministre del Interior per l'arribada de Joan Carles s'han adoptat les mesures i el desplegament policial necessari i precís, amb els mitjans que existeixen per garantir la seguretat del anterior cap d'Estat". A més, "els plans de protecció de totes les persones sotmeses a la Llei de Secrets oficials estan classificats com a reservats". Ni una resposta sobre el Bribón, totes sobre el Borbó.