El rei Felip VI compleix avui 8 anys d'ençà que va ascendir al tron. Tal com ha informat aquest diumenge l'agència Efe, no està previst que el monarca celebri la data amb cap mena d'acte. Arran de les recents polèmiques que envolten la corona, com ara la visita de l'emèrit Joan Carles I a Sanxenxo, és probable que Felip prefereixi mantenir un perfil baix. Potser la Sarsuela considera que no hi ha res per celebrar, i menys en un diumenge electoral per les autonòmiques d'Andalusia. Sigui com sigui, informa el mitjà citat, "en tenir l'agenda buida, el monarca festejarà l'efemèride en família". Aquesta notícia ha provocat la reacció de figures polítiques com Jon Iñarritu, diputat basc d'EH Bildu al Congrés, que ha aprofitat per fer befa de la feina de l'actual monarca i els seus ascendents Borbons. El curiós titular d'Efe sobre els vuit anys de regnat, 'Felip VI compleix vuit anys en el tron sense celebracions perquè no té activitat' ha deixat la porta oberta a comentaris ingeniosos com el d'Iñarritu, que ha piulat: "Vejam, té la mateixa activitat que tots els seus predecessors: borbonejar". 

Res a celebrar?

Felip va assistir el divendres a un sopar al Palau Real d'Oslo amb motiu del 18 aniversari de la princesa Ingrid Alexandra de Noruega, segona en la línia de successió al tron al país nòrdic, en la qual no li van acompanyar la reina Letícia, ni la princesa Elionor, que també estaven convidades. La princesa d'Astúries va concloure el mateix divendres les seves classes de primer de batxillerat en l'internat de Gal·les on ha estudiat aquest curs. La Casa del Rei no ha informat de si l'hereva al tron ja es troba de nou al Palau de la Zarzuela i si celebrarà amb els reis i la infanta Sofia el vuitè aniversari del relleu en la Corona després de l'abdicació de Joan Carles I. La d'enguany és la segona ocasió en la qual els monarques celebren de manera privada un aniversari de la proclamació, com ja va passar el 2016, quan també va caure en diumenge i només es va recordar amb l'hissat de la bandera espanyola a la plaça Colom de Madrid.

Borbonejar

Els problemes de Joan Carles amb la justícia no paren de sorgir. Després que la Fiscalia decidís arxivar totes les investigacions que hi havia sobre els presumptes tripijocs del rei emèrit, ara és l'Agència Tributària la que segueix el rastre de l'exmonarca. Concretament, Hisenda va requirir a principis de juny a Joan Carles I que expliqui i detalli qui va assumir les despeses de les caceres a les quals va participar després d'haver abdicat com a cap d'Estat el juny de 2014, segons revela el diari El Mundo. El citat mitjà detalla que el Departament d'Inspecció Financera i Tributària ha enviat diverses sol·licituds d'informació al llarg d'aquest any amb l'objectiu que justifiqui com es van pagar els bitllets d'avió i altres despeses associades a les caceres a les quals va ser convidat entre els anys 2014 i 2018. Un dels elements que va argüir la Fiscalia quan va arxivar les investigacions relatives a possibles irregularitats fiscals comeses per l'emèrit és que aquestes s'emmarcaven durant el seu regnat i, per tant, que el protegia el caràcter d'inviolabilitat constitucional que confereix el fet de ser el rei d'Espanya.