Per la seva tasca envers la llengua. El pare de la immersió lingüística Joaquim Arenas serà reconegut amb el premi honorífic Martí Gasull i Roig, que atorga Plataforma per la Llengua. El jurat de la novena edició del guardó ha decidit lliurar-li el Premi Especial del Jurat a aquest mestre i pedagog per reconèixer la seva trajectòria en "la defensa del català i reivindicar la vigència del model d'escola catalana". En un context marcat per la ratificació del Tribunal Suprem a la sentència que imposa un mínim del 25% d'hores lectives en castellà a les escoles, els membres del jurat han considerat "imprescindible" fer memòria i fer valdre la tasca de persones com Arenas, "que van idear un model d'èxit com és el de l'escola catalana", tal com apunta l'entitat catalanista en un comunicat difós aquesta setmana.

Just després de la polèmica decisió del Tribunal Suprem, Arenas va dir en una entrevista amb ElNacional.cat que "si s'apliqués la sentència, trencaria el model educatiu de Catalunya". De fet, passades unes setmanes va reivindicar l'èxit de la immersió lingüística en una xerrada-col·loqui organitzada per ElNacional.cat sota el títol La immersió, en perill? La immersió, viva!. "La immersió és un èxit, però TV3 i l'administració són una vergonya", va manifestar.

Una trajectòria molt reconeguda

Joaquim Arenas (Mataró, 1936) va ser un dels impulsors del programa d'immersió lingüística a les escoles, alhora que és considerat un dels pares del model d'escola catalana en llengua i continguts. Més enllà de ser autor de nombrosos llibres sobre educació i llengua, el mestre i pedagog va ser cap del Servei d'Ensenyament del Català entre el 1983 i el 2003, rector de la Universitat Catalana d'Estiu el 1995 i assessor dels governs tant de Bolívia com de Guatemala en la incorporació de les llengües indígenes al sistema escolar, així com membre de la Societat Catalana de Pedagogia i de la Societat Catalana de Llengua i Literatura de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).

La seva trajectòria ha estat reconeguda amb guardons com la Creu de Sant Jordi, la medalla de l'Acadèmia de Montpeller, el premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla... I també el Premi Especial del Jurat dels premis Martí Gasull i Roig que atorga Plataforma per la Llengua, que s'entrega per sisena vegada. Aquest reconeixement ha estat lliurat fins ara als lingüistes Albert Jané i Josep Ruaix, la cantant mallorquina Maria del Mar Bonet, la mestra i activista Maria Teresa Casals i l'escriptor Josep Vallverdú. En aquesta novena edició, han format part del jurat la directora general de la Bressola, Eva Bertrana; l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell; l'exconsellera de Cultura de les Balears Fanny Tur; l'escriptora i artista Anna Moner; el president del CAC, Xevi Xirgo; la productora, guionista i directora de cinema Isona Passola; el periodista esportiu Joan Maria Pou; el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Ecuder; i la mare de Martí Gasull, Pilar Roig. La gala de lliurament dels premis serà el 28 de febrer, on han arribat tres finalistes: Ràdio Arrels, Diari de Balears i la Fageda. El guanyador del premi Martí Gasull es decidirà per votació popular, oberta fins al pròxim 20 de febrer.

Rut Carandell   Plataforma per la Llengua

L'advocada Rut Carandell / Plataforma per la Llengua

Rut Carandell, nova directora

Per una altra banda, Plataforma per la Llengua ha nomenat aquest divendres l'advocada Rut Carandell com a nova directora de l'entitat. Substitueix Neus Mestres, que ha dirigit l'organització durant els últims sis anys i que hi continuarà vinculada assumint noves funcions. "El canvi de direcció ha tingut lloc aquest mes de febrer per tal d'enfortir l'estratègia i les actuacions en una etapa en què la llengua s'ha situat al centre del debat social i polític, i en un moment de creixement de l'entitat", ha assenyalat la plataforma en un comunicat.

Carandell, que fins ara formava part de l'executiva de Plataforma per la Llengua, és llicenciada en Dret i ha estat secretària d'Administració i Funció Pública de la Generalitat, directora de l'Escola d'administració pública de Catalunya i fundadora de l'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia. "Plataforma per la Llengua agraeix la feina feta durant aquests anys a Neus Mestres, que ha dirigit l'entitat durant una etapa de gran creixement", conclou la nota de premsa.